Ο Ζάεφ αρχίζει να λύνει το… “σταυρόλεξο” του δημοψηφίσματος: Φόβοι για τη συμμετοχή




Η διαδικασία του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ κάλεσε την αντιπολίτευση να μετέχει στον διάλογο και από κοινού να τεθεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζάεφ προσανατολίζεται σε ένα ερώτημα που δεν θα έχει να κάνει αποκλειστικά με το μελλοντικό όνομα της χώρας αλλά θα θέτει τους Σκοπιανούς και ενώπιον του διλήμματος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA το ερώτημα θα έχει περίπου ως εξής: «Είστε υπέρ ή κατά της συμφωνίας για το όνομα ώστε η χώρα να μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;».

Όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση VMPRO-DPMNE του Χριστιάν Μιτσκόσκι, που ήδη έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, προχωρά ένα βήμα παραπάνω και κατηγορεί τον Ζάεφ ότι «ξεπούλησε τα συμφέροντα του έθνους». Επίσης επιθυμεί ένα απλό ερώτημα του τύπου «Είστε υπέρ ή κατά της συμφωνίας;».

Το VMPRO δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα καθοδηγήσει τους ψηφοφόρους του να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα. Εάν αποφασίσει μποϊκοτάζ τότε τα πράγματα περιπλέκονται καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΠΓΔΜ το δημοψήφισμα είναι έγκυρο μόνο εάν η συμμετοχή έχει ξεπεράσει το 50%.

Εάν υπολογίσει κανείς πως η ΠΓΔΜ έχει 2,1 εκατομμύρια κατοίκους εκ των οποίων πάνω από 300.000 έχουν μεταναστεύσει, ο αριθμός των ψηφοφόρων φτάνει περίπου τα 1,8 εκατομμύρια. Έτσι είναι πολύ πιθανό το δημοψήφισμα να κριθεί άκυρο.

Πηγή: IBNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: