Ο Ερντογάν αρνείται να δώσει τον Πάστορα: Ο Τσαβούσογλου ζήτησε διάλογο από τον Πομπέο




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αφού από την Τετάρτη περίσσεψαν οι παλικαρισμοί του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σαν άλλος …Σουλτάνος απέρριψε το τελεσίγραφο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επανήλθε χθες και τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, εν μέσω περίεργων πληροφοριών που εκπορεύθηκαν από το περιβάλλον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν θα αποφυλακιστεί ο Αμερικανός Πάστορας Άντριου Μπράνσον.

Ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε να επαναρχίσει ο διάλογος για την απελευθέρωση του Πάστορα, και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός υπουργός δέχθηκε το αίτημα του. Όμως, την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζουν την προετοιμασία για την ανακοίνωση των κυρώσεων στην περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο κ. Μπράνσον, καθώς έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνης τους στον Ερντογάν.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι από την ημέρα του οργισμένου tweet του κ. Τραμπ για τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε κάνει κανένα απολύτως σχόλιο. Όλα άλλαξαν χθες.

  • Σημειώνουμε ότι για τη σιωπή του διίσταντο οι απόψεις, με την πλέον επικρατούσα ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η χώρα του βρίσκεται ενώπιον κυρώσεων από τη “σύμμαχο και φίλη” Αμερική.
  • Η άλλη εκδοχή ήταν ότι είχε λάβει τις αποφάσεις του και απλά δεν τον ενδιέφερε απ’ εκεί και πέρα που θα οδηγηθούν οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Η εφημερίδα Daily Sabah μετέφερε δηλώσεις του κ. Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην υπόθεση του πάστορα Μπράνσον, τον οποίο κατηγορεί για τρομοκρατία. Ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις του κ. Τραμπ που απειλούσε με κυρώσεις.

  • Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η απελευθέρωση του Μπράνσον δεν ήταν μέρος ποτέ μίας πιθανής συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με την Αμερική και ισχυρίστηκε ότι αυτή που άλλαξε στάση ήταν η Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν έναν “ισχυρό και ειλικρινή σύμμαχο” αν δεν αλλάξουν στάση σχετικά με το θέμα. “Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ψυχολογικός πόλεμος”, υποστήριξε ο κ. Ερντογάν. Και πρόσθεσε: “Δεν θα υποχωρήσουμε λόγω των κυρώσεων, δεν θα παζαρέψουμε τον Μπράνσον”, δήλωσε.

ΑΛΛΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΔΩ

Για την αμερικανική πλευρά, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο τραπέζι μόνο η καθαρή απελευθέρωση του Πάστορα, χωρίς ανταλλάγματα, όπως ζητά η Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση, σε σχέση με τον κ. Μπράνσον, δεν απαιτεί πλέον την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν, αλλά την απέλαση του τραπεζίτη Ατίλα και να σταματήσει η έρευνα για τον τουρκικό τραπεζικό σύστημα από τις αμερικανικές αρχές.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ ενημέρωσε ότι:

  • Ο υπουργός Μάικλ Πομπέο μίλησε σήμερα (χθες) με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσει την υπόθεση του πάστορα Άντριου Μπράνσον. Ο Υπουργός Πομπέο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την επίλυση του θέματος και την αντιμετώπιση άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες: Προς “άσχημο διαζύγιο” οδεύουν ο Ερντογάν και ο Τραμπ

Στην Ουάσιγκτον επικρατεί οργή για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο θέμα του Πάστορα και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ο πρόεδρος Τραμπ «νοιώθει προδομένος» από τον κ. Ερντογάν, τον οποίο στήριξε πολλές φορές ακόμα και αν οι συνεργάτες του τον συμβούλευαν για το αντίθετο.

Μία διπλωματική πηγή απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι δύο πρόεδροι χάθηκαν στη …μετάφραση στις Βρυξέλλες, διότι ο μεταφραστής ανήκει στο προσωπικό του κ. Ερντογάν, και δεν υπήρχε περίπτωση να παραποίησε τα λεγόμενά του. Αυτό που κατάλαβε ο κ. Τραμπ ήταν ότι εάν ο κ. Νετανιάχου απελευθέρωνε την Τουρκάλα υπήκοο, που κατηγορούσε το Ισραήλ για τρομοκρατικές ενέργειες, αμέσως μετά ο κ. Μπράνσον θα ταξίδευε ελεύθερος για την Αμερική.

Τώρα οι Τούρκοι λένε πως στη συμφωνία περιλαμβανόταν και ο τραπεζίτης Ατίλα, ο οποίος καταδικάστηκε στην Αμερική και θα εξέτιε την ποινή του στην Τουρκία, και ο τερματισμός της έρευνας για τις τουρκικές τράπεζες.

Θα έχει ενδιαφέρον απ’ εδώ και πέρα εάν ο Λευκός Οίκος αποδεχθεί να εισέλθει σε παζάρι με τους Τούρκους για να επιτύχει την απελευθέρωση του Μπράνσον. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τραμπ απαιτεί την τήρηση της συμφωνίας των Βρυξελλών, διαφορετικά θα ανακοινώσει τις κυρώσεις. Είναι μία κίνηση που θα οδηγήσει τις ήδη «τραυματισμένες» σχέσεις στο ναδίρ.

Διπλωματικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ακόμα και αν επιλυθεί το θέμα του κ. Μπράνσον, που βρίσκεται σε κατ’ οίκο περιορισμό στην οικία του, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα επανέλθουν σε ομαλό σημείο.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών ήταν η δεύτερη μέσα σε 48 ώρες. Η πρώτη έληξε μέσα σε πολύ αρνητική ατμόσφαιρα, καθώς -σύμφωνα με τουρκικές πηγές- ο κ. Τσαβούσογλου αναλώθηκε σε παλικαρισμούς, μιλώντας για «απαράδεκτη και φθηνή απειλή», και ο κ. Πομπέο ψυχρά του απάντησε πως πρέπει να απελευθερωθεί ο κ. Μπράνσον άμεσα, τερματίζοντας εκεί τη συζήτηση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Σφίγγει και άλλο η μέγγενη των ΗΠΑ στην Τουρκία: Νέα επικοινωνία Πομπέο, Τσαβουσογλου

Γιατί ο Τραμπ είναι οργισμένος με τον Ερντογάν; Διότι, πέραν των άλλων, επέλεξε τον Βλ. Πούτιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: