Ο “Βασιλιάς των Σπορ”: Μεγάλη εκδήλωση για το ποδόσφαιρο στο Ίδρυμα Σταύρος Νίαρχος




Η ένατη εκδήλωση της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ήταν αφιερωμένη στο «βασιλιά των σπορ». Με τίτλο «Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο» και στο πνεύμα του 21ου Μουντιάλ, της Ρωσίας, το πάνελ που βρέθηκε στο χώρο του Ιδρύματος μίλησε για τις εμπειρίες του στο άθλημα, τους λόγους και τον τρόπο που μπορεί το ποδόσφαιρο να μας ενώσει ή να μας διχάσει, να μας ενθουσιάσει και να μας συναρπάσει ή να οδηγήσει κάποιους στα άκρα. 

Οι συμμετέχοντες εξέτασαν τις πτυχές του ποδοσφαίρου, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τη μαγεία του όπως τη βιώνουν οι φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα παγκόσμιο παιχνίδι που μπορεί να λειτουργήσει ως διέξοδος από την καθημερινότητα, να ενώσει διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς και να αποτελέσει εφαλτήριο για μεγάλες αλλαγές, ή μήπως εξυπηρετεί και σκοπιμότητες, εξωθώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στην πόλωση της κοινωνίας; Ποιες είναι οι προοπτικές αξιοποίησης του αθλητικού πνεύματος ως αρωγού στη συσπείρωση των ανθρώπων υπέρ ενός ανώτερου σκοπού;

Ο α΄ αντιπρόεδρος της πρωταθλήτριας Ισπανίας Τζόρντι Καρντονέ, υπογράμμισε:

«Το ποδόσφαιρο είναι πάθος, αισθήματα, συναισθήματα που δεν μπορώ εύκολα να εκφράσω. Όλα όσα πρεσβεύει έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους. Το ποδόσφαιρο έχει παιδευτικό, διαπλαστικό χαρακτήρα. Παλιά ήταν συγκεκριμένο ανά ήπειρο, αλλά τώρα πια αυτή η διάσταση έχει μειωθεί. Μιλάμε πια για έναν πιο κοινό τρόπο να βλέπουμε το ποδόσφαιρο και να παίζεται το ποδόσφαιρο. Δεν είναι μόνο παιχνίδι αλλά πρόσωπα, άνθρωποι, όλα αυτά είναι συντελεστές που  κάνουν το ποδόσφαιρο αυτό που είναι».

Μιλώντας για τον οργανισμό των Καταλανών (σ.σ. Barcelona Foundation), είπε:

«Δουλεύουμε σε 53 χώρες του κόσμου και προσπαθούμε να διορθώσουμε καταστάσεις δίνοντας αξίες. Υπάρχει ευχέρεια μεγάλης βελτίωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι και θέμα των κυβερνήσεων και της Ομοσπονδίας. Πρέπει να έχουν όλοι πίστη και αγαστή συνεργασία. Όσοι είναι υπεύθυνοι για το ποδόσφαιρο να αξίζουν να είναι υπεύθυνοι. Ζητώ από τους πολιτικούς ταπεινοφροσύνη και υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση. Όσο για τον τελικό του Μουντιάλ; Έχουμε παίκτες και στις δύο ομάδες (σ.σ. Γαλλία και Κροατία), άρα θα πω να νικήσει το ποδόσφαιρο».

Ο Εντμίλσον, παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία το 2002 και κάτοχος του Champions League με την Μπαρτσελόνα, παραδέχθηκε ότι «το ποδόσφαιρο άλλαξε τη ζωή μου, είμαι καλύτερος άνθρωπος μέσα απ΄ αυτό. Στο Μουντιάλ είδαμε ομάδες που δεν κατάφεραν να προκριθούν, όπως η Ολλανδία και η Ιταλία. Άλλους περιμέναμε κι άλλοι κατάφεραν να διακριθούν στο Μουντιάλ, όπως η Αίγυπτος και το Ιράν. Όσο για εμάς, ζήσαμε δύσκολες στιγμές. Η Βραζιλία άφησε πίσω της μια αρκετά καλή εικόνα, αλλά στη Βραζιλία κάθε αποκλεισμός είναι πένθος εθνικό. Είναι ιστορία ζωής και στόχος μιας ολόκληρης καριέρας η κατάκτηση ενός Μουντιάλ στη Βραζιλία».

Όσο για το τέρμα που είχε σημειώσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2002, το πρώτο και μοναδικό στις 40 συμμετοχές του με τη Σελεσάο (σ.σ. στο 5-2 επί της Κόστα Ρίκα «έγραψε» το 3-0); «Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Το σκεφτόμουν από το… δρόμο και ήθελα να το πετύχω. Μετά από εκείνο το γκολ ο προπονητής μου δεν μπορούσε να βρει τρόπο να με βγάλει από τη ενδεκάδα».

Ο Εντμίλσον έχει το δικό του ίδρυμα για παιδιά στη Βραζιλία, δεν είναι όμως σχολή ποδοσφαίρου αλλά έχει στόχο την κοινωνική ένταξη. Στην προβολή του σχετικού βίντεο συγκινήθηκε. «Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τι περνάει ένα παιδί στη Βραζιλία. Είναι το λιγότερο που θα μπορούσα κάνω γιατί το ποδόσφαιρο μού έχει δώσει τόσα πολλά πράγματα: μια οικογένεια, το να μην μπλεχτώ στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ… Το καλύτερο γκολ για μένα ήταν αυτό, όχι εκείνο που έβαλα στο Μουντιάλ», είπε.

Ερωτηθείς για την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, απάντησε: «Όπου υπάρχουν κενά τα θεραπεύουμε. Λύση θα ήταν η έρευνα, η ανάδειξη νέων ταλέντων. Όταν το 2014 η Βραζιλία έχασε από τη Γερμανία προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε όχι μόνο την Εθνική ομάδα αλλά και το πρωτάθλημα της Λίγκας, για να ψηλώσουμε το επίπεδο».

Όσο για τα προγνωστικά του ενόψει του τελικού της Κυριακής; «Πιστεύω ότι η Γαλλία έχει καλύτερη ομάδα αλλά το Κύπελλο θα το πάρει η Κροατία. Εγώ υποστηρίζω την Κροατία».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε ότι είναι «φυσική συνέχεια της φιλοσοφίας του Ιδρύματος η συνεργασία με την Μπαρτσελόνα. Για πρώτη φορά σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είδαμε ότι δεν μετρούν οι πια οι βεντέτες αλλά το σύνολο, η ομάδα. Εμείς θα πεθάνουμε, το ποδόσφαιρο δεν πεθαίνει αλλά πρέπει να δούμε πως θα το κάνουμε καλύτερο, γιατί το ποδόσφαιρο είναι πράγματι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας».

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Αντώνης Αντωνιάδης, ανέφερε ότι το ποδόσφαιρο είναι «το πιο πολυσύνθετο και πολύπλοκο φαινόμενο του πλανήτη. Είναι επίσης το πιο δημοκρατικό άθλημα, καθώς μπορούν να παίξουν όλοι: ψηλός, κοντός, δεξιός, αριστερός κ.α.). Το Μουντιάλ μας έδειξε ότι το ποδόσφαιρο ανέβηκε σε όλες τις χώρες. Αποθεώθηκαν οι στημένες φάσεις, φάουλ, πέναλτι και κόρνερ. Η Γαλλία στο τέλος θα πάρει τον τίτλο, γιατί έχει συνοχή σε όλες τις γραμμές της».

Ο Ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ τόνισε: «Το ποδόσφαιρο είναι η παιδική μου ηλικία, να τινάζομαι από τη θέση μου όταν ο Μίμης Δομάζος οδηγούσε την ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Άγγλος προπονητής Μπιλ Σάνκλι είχε πει ότι ΄΄το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό΄΄. Για μένα η μεγαλύτερη στιγμή είναι όταν η Βραζιλία δεν βάζει γκολ και μιλώ για το Μουντιάλ του 1970, όταν ο Μπανκς απέκρουσε την κεφαλιά του Πελέ σε εκείνη την περίφημη φάση. Αυτή είναι η πιο αγαπημένη στιγμή μου σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Βέβαια, υπάρχουν ρατσιστικές συμπεριφορές, ενώ δικτάτορες έχουν προσπαθήσει να το εκμεταλλευτούν, αλλά όλοι εμείς οι λάτρεις του ποδοσφαίρου είμαστε ο αντίλογος. Για τον τελικό βλέπω νικήτρια Γαλλία».

Για τη διεθνή διαιτητή Χρύσα Κουρομπύλια το ποδόσφαιρο είναι «ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού». Στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αυτή τη φορά «ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Εγώ ευχαριστήθηκα που έφυγαν τα φαβορί γιατί είμαι με τους αδύναμους. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, πάντως, έχει πέσει σε μια φοβερή κρίση και δεν βλέπω πως μπορούμε να βγούμε απ΄ αυτή».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: