O Mr Bitcoin εκδίδεται στη Ρωσία μετά από απόφαση του Συμβουλιού Εφετών Θεσσαλονίκης




Θετική απόφαση έλαβε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης στο αίτημα των ρωσικών Αρχών για έκδοση του 39χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενου διεθνώς ως «Μr. Bitcoin».

Ο Βίνικ κατηγορείται από τη Ρωσία για κυβερνο-επιθέσεις ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά από τη φερόμενη δράση του να προσδιορίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια. Το αίτημα έκδοσης της Ρωσίας επί του οποίου γνωμοδότησε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, αποτελεί δεύτερο συμπληρωματικό αίτημα των ρωσικών Αρχών.

Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ εκζητείται και από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, για τα αιτήματα έκδοσης των οποίων η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί επίσης θετικά.

Ο Βίνικ κρατείται από τον Ιούλιο του περασμένου έτους στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, μετά από τη σύλληψή του στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του.

Κατά τη σημερινή εξέταση του ρωσικού αιτήματος έκδοσης, ο Βίνικ, ο οποίος δήλωσε ειδικός τεχνικός σε συστήματα υπολογιστών, δεν απάντησε στο κατά πόσο συναινεί ή όχι στην έκδοσή του στη Ρωσία, αρνούμενος τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ο ίδιος ανέφερε ότι «η υπόθεσή του έχει πολιτικό χαρακτήρα» και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ τον εκζητούν επειδή «αποτελεί απειλή για το οικονομικό τους σύστημα».

Επανέλαβε, όπως και στις προηγούμενες δικασίμους των αιτημάτων έκδοσης της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ότι τις πράξεις που του καταλογίζουν τις διέπραξε και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, διερωτώμενος για ποιο λόγο δεν διώκεται από τις ελληνικές Αρχές.

Το Συμβούλιο Εφετών, κάνοντας δεκτό το αίτημα έκδοσης της Ρωσίας, απέρριψε παράλληλα το αίτημα που υπέβαλε ο Βίνικ, δια του συνηγόρου του, για επιβολή περιοριστικών όρων έναντι της προσωρινής κράτησης.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Eλλάδα/Αθήνα
30/07/2018 19:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: