Ο γαμπρός του Ερντογάν προσπαθεί να κατευνάσει τις αγορές που “μαστιγώνουν” τη λίρα




Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές που ανησυχούν από τον διορισμό του, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

«Είναι απαράδεκτο η ανεξαρτησία και οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας να αποτελούν αντικείμενο κερδοσκοπίας», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, υποσχόμενος ότι αυτή θα γίνει «πιο αποτελεσματική από ποτέ».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τον διορισμό του Αλμπαϊράκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών που επιτάχυνε την πτώση της τουρκικής λίρας, ενδεικτικό της ανησυχίας που επικράτησε στις αγορές.

Μια από τις κύριες ανησυχίες είναι η ανεξαρτησία της κεντρικής τουρκικής τράπεζας, την οποία ο Ερντογάν δεν σταματά να καλεί να μειώσει τα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 15,39% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, επίπεδο ρεκόρ από το 2003, και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού τύπου χθες, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι θα υπάρξει «μια μείωση των επιτοκίων», εκτιμώντας ότι τα αυξημένα επιτόκια μπορεί να πλήξουν την απασχόληση. Οι δηλώσει αυτές οδήγησαν σε νέα πτώση την τουρκική λίρα, που έχασε χθες σχεδόν 5% της αξίας της.

Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική πρέπει να καθοδηγείται από την επιδίωξη μιας «σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης», που να στηρίζεται κυρίως στη «δημοσιονομική πειθαρχία, (στην επιστροφή) σε μονοψήφιο πληθωρισμό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Μετά τις δηλώσεις αυτές, η λίρα ανέκτησε μέρος των απωλειών της.

12/07/2018 13:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: