Ο Ερντογάν τερματίζει δήθεν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: Θα ισχύουν σκληρότερα μέτρα

File Photo: Ο Ερντογάν σε ομιλία του. Πηγή: Τουρκική Προεδρία
Απόψε τα μεσάνυχτα τερματίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία ωστόσο το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση και αναμένεται να περάσει με τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ προβλέπει αυστηρά μέτρα παρόμοια με εκείνα που ισχύουν επί της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. “Είναι χειρότερα και από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, σχολιάζει η αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ υποστηρίζοντας ότι στην ουσία δεν θα αλλάξει τίποτα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία είχε επιβληθεί αμέσως μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 με στόχο να καταπολεμηθεί το κίνημα Γκιουλέν το οποίο είχε καταφέρει να διεισδύσει σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Ωστόσο με τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ο Τούρκος Πρόεδρος φροντίζει ώστε να διατηρηθεί ο πόλεμος εναντίον του κινήματος Γκιουλέν φέρνοντας στη βουλή νέο νομοσχέδιο που ζητά τη συνέχιση ή θεσμοθέτηση μιας σειράς αυστηρών μέτρων, όπως τη διεύρυνση της αρμοδιότητας των Τούρκων εισαγγελέων σε περιπτώσεις τρομοκρατίας.

Με τον νέο νόμο θα επιτρέπεται στις τουρκικές κρατικές υπηρεσίες να απολύουν ύποπτους υπαλλήλους που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν καθώς και να κλείνουν επιχειρήσεις που θεωρούνται ύποπτες χρηματοδότησης του κινήματος. Στους νομάρχες και δημάρχους, δίνονται επιπλέον εξουσίες ώστε να απαγορεύουν την κυκλοφορία σε περιοχές της χώρας ή να απαγορεύουν την πραγματοποίηση διαδηλώσεων για το καλό του δημοσίου συμφέροντος.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη
18/07/2018 19:11

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required