Ο Ερντογάν κτίζει τζαμιά στις ΗΠΑ: Λειτουργούν ως κέντρα των μυστικών του υπηρεσιών




Η πρόσφατη επανεκλογή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τροφοδοτεί ανησυχίες για τις αυξανόμενες δυνάμεις του όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στις ΗΠΑ, υποστηρίζει το συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, που είναι και το αγαπημένο κανάλι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικοί πιστεύουν ότι ο κ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να διαδώσει το αμφισβητούμενο σχήμα του Ισλαμισμού και του εθνικισμού μέσα από ένα δίκτυο τζαμιών και θρησκευτικών κέντρα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, μερικές από αυτές τις ανησυχίες επικεντρώνονται στο κέντρο της Αμερικής, σε ένα τζαμί και ένα ισλαμικό κέντρο στο Μέριλαντ, λίγο έξω από την Ουάσινγκτον.

Το κέντρο αυτό κτίστηκε με την ισχυρή υποστήριξη και χρηματοδότηση από την υπηρεσία θρησκευτικών υποθέσεων της τουρκικής προεδρίας, γνωστή και ως Diyanet, η οποία, σύμφωνα κατά την 15ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν, έχει προωθήσει την κατασκευή τζαμιών και ισλαμικών κέντρων σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος ο Ερντογάν παραβρέθηκε στο άνοιγμα του κέντρου, τον Μάιο του 2016, που κόστισε 110 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, ενώ ο πρωταρχικός στόχος του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, είναι να “παρέχει θρησκευτικές υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πολιτική”, όσοι ασκούν κριτική υποστηρίζουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

“Τα τζαμιά αυτά δεν είναι τόποι λατρείας”, δήλωσε ο David L. Phillips, Διευθυντής του Προγράμματος για την οικοδόμηση της ειρήνης και τα δικαιώματα στο Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Είναι κέντρα, λέει, για την πολιτική κινητοποίηση που λειτουργούν όπως οι μάνδρες, παραμορφώνουν το Ισλάμ και ριζοσπαστικοποιούν τη νεολαία».

Το κέντρο βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά στην πόλη Lanham του Μέριλαντ. Βρίσκεται απέναντι από μια μικρή εκκλησία και ένα συγκρότημα ταπεινών σπιτιών, το κέντρο γεμίζει ένα ολόκληρο μπλοκ με μια σειρά από εντυπωσιακά κτίρια. Και από αυτή τη θέση, επεκτείνει τον ισλαμισμό του Ερντογάν, κατασκοπεύει και συλλέγει πληροφορίες για την τουρκική εθνική υπηρεσία πληροφοριών και παρακολουθεί τους Τουρκο-Αμερικανούς για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι οπαδοί του Ιμάμη Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η τουρκική σημαία κυματίζει ψηλά στους καταπράσινους λόφους του DCA, των οποίων οι ιμάμηδες και το υπόλοιπο προσωπικό διορίζονται μέσω της έδρας του Diyanet στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Το κέντρο αυτό είναι ένα από τα περισσότερα από 20 τζαμιά κάτω από την ομπρέλα Diyanet, τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται στα νοτιοανατολική Αμερική. Όλα κτισμένα με χρήματα που στέλνει ο Ερντογάν.

ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ FOX

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: