Ο Ερντογάν δέχεται έντονες πιέσεις από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και αυτό φαίνεται (video)




Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ μοιάζει για τον Ερντογάν σαν ένα πικρό ποτήρι που θα αναγκαστεί να το πιει μέχρι την τελευταία σταγόνα. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει τη δυσφορία των συμμάχων του για πολλά θέματα.

Οι κινήσεις του και οι αποφάσεις του δείχνουν ότι  μπορεί να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του πρακτικές και στρατηγικές της συμμαχίας και να διαμορφώνει μια δική του προσωπική ατζέντα χωρίς συνέπειες και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να το δεχτούν οι σύμμαχοι .

Τις δύσκολες ώρες που περνά ο Σουλτάνος στις Βρυξέλλες επεσήμανε σε ανάρτηση του σ το twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκουρτ σχολιάζοντας το ύφος και τη γλώσσα του σώματος του Ερντογάν κατά την άφιξή του τη δεύτερη μέρα της συνόδου.

“Κατά την άφιξή του για την 2η ημέρα των συνεδριάσεων στην έδρα @NATO, ο πρόεδρος της Τουρκίας # Ερντογάν δεν φαίνεται χαρούμενος. Τι δίνει #NATOSummit”, αναφέρει

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Ερντογαν και ο υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου  δέχονται μεγάλες πιέσεις να αναθεωρήσουν τις τακτικές τους και να ακολουθήσουν την γραμμή της συμμαχίας σε βασικά θέματα.

Οι προμήθεια των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία είναι σίγουρα ένα από τα θέματα- αγκάθια  ενώ η πολιτική της Άγκυρας  και οι σχέσεις της με το Ιράν δεν βοηθούν τον Τούρκο πρόεδρο που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως το “μαύρο πρόβατο” της  Συμμαχίας.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί σίγουρα και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών το οποίο η Ελληνική πλευρά έχει θέσει. Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα  στη σύνοδο που χαρακτήρισε την κράτηση των δύο Ελλήνων  “πληγή” για την συμμαχία και οι ζυμώσεις του σε ξένους ηγέτες κατά τις διμερείς επαφές, αποτελούν σημαντικό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα.

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: