Ο Χριστοδουλίδης παρουσίασε τους τρεις βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής




Η ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, η ενεργός και ουσιαστική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά δρώμενα και η ανάπτυξη συμμαχιών εντός ΕΕ καθώς και η ανάπτυξη των σχέσεων και διεύρυνση των θεμάτων συζήτησης με τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής, όπως σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών του Υπουργείου, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέλυσε αυτούς τους τρεις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι όπως είπε, θα πρέπει να προωθούνται από το σύνολο του Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρώτος στόχος, όπως είπε, αφορά τη περιοχή μας και τις σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο περιφερειακών συνεργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν. Όπως είπε, με κάποιες χώρες οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ενώ με κάποιες άλλες υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, ενώ υπάρχουν και οι τριμερείς συνεργασίες.

«Είναι σημαντικό να δούμε τα επόμενα βήματα, ποιες θα είναι οι επόμενες μας δράσεις. Μέσα από την συζήτηση μας να εργαστούμε συγκεκριμένα για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν», είπε.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά, όπως είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης, στην ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στα τεκτενόμενα και στις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως εξήγησε, αυτός ο πυλώνας δεν αφορά μόνο την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ, αλλά όλες τις αποστολές στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και πέραν από αυτές.

«Θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε συμμαχίες, συνεργασίες με κάποια κράτη της ΕΕ. Υπάρχουν κάποια κράτη με τα οποία έχουμε κοινές ανησυχίες είτε μπορούμε να έχουμε κοινές πρωτοβουλίες», είπε, και αναφέρθηκε ειδικότερα στη συνεργασία των επτά Μεσογειακών κρατών. Είπε πως και σε αυτή τη συνεργασία χρειάζεται περισσότερη και πιο συγκεκριμένη δουλειά, ενώ σημείωσε πως ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η συνεργασία και με πιο μικρούς σχηματισμούς κρατών.

Ο τρίτος πυλώνας, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πέραν από το Κυπριακό, είπε, είναι σημαντικό να διευρυνθεί η ημερήσια διάταξη των θεμάτων συζήτησης που έχει η Κύπρος με αυτές τις χώρες. «Έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά και με τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ και είναι καιρός να εργαστούμε και για περισσότερα συγκεκριμένα αποτελέσματα, συγκεκριμένες δράσεις», είπε, επισημαίνοντας πως με κάποιες χώρες ο διάλογος είναι πιο προχωρημένος.

Καταλήγοντας, ο κύριος Χριστοδουλίδης, τόνισε πως η προώθηση των συγκεκριμένων τριών πυλώνων της εξωτερικής πολιτικής αναπόφευκτα ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια μας για επίλυση του Κυπριακού, η οποία αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
30/07/2018 11:14

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: