Ο Αναστασιάδης καλείται να λύσει τον “γόρδιο δεσμό” στην διένεξη για την Παιδεία στην Κύπρο




Εκπαιδευτικοί αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ώστε να δοθεί ένα τέλος στη διένεξη στην Παιδεία.

Μετά και το τελευταίο “ναυάγιο” των διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργού Παιδείας και των εκπαιδευτικών πληθαίνουν οι φωνές στον κλάδο των δασκάλων και των καθηγητών που ζητούν αγώνα διαρκείας.

Στο μεταξύ, σαν λάδι στη φωτιά φαίνεται να λειτουργούν οι κατάλογοι των μεταθέσεων που δημοσιεύει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, βάσει του εξορθολογισμού που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», μέσω αυτών των μεταθέσεων οι εκπαιδευτικές οργανώσεις οδηγούνται σε διάλυση, κάτι το οποίο προκαλεί αγωνία στον εκπαιδευτικό κόσμο, για το ποιος θα τους εκπροσωπεί.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, υπογράμμισε στον «Φ» ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, διασκορπίζονται τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση, κάτι που θα επιφέρει τη διάλυση των οργανώσεων. Θα είναι αδύνατο, εξήγησε, να συμμετέχουν στον θεσμικό και δημόσιο διάλογο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, αναφέρει ότι «ως αυτοδύναμα δρώντες, ακόμα και μέσα στο εχθρικό, το καταπιεστικό, το κατακριτικό περιβάλλον που εντέχνως έχει διαμορφωθεί, θα συνεχίσουμε το εκπαιδευτικό – συνδικαλιστικό μας έργο». Επιπλέον, τονίζει πως «δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τα καλοστημένα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Παραμένουμε στην ουσία. Στέλνουμε ξεκάθαρα προς όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο, αλλά και προς ολόκληρη την κοινωνία, το μήνυμα που οι χιλιάδες των εκπαιδευτικών μέσα στη λάβα του καλοκαιριού, δίνοντας μαζικά και δυναμικά το παρόν τους για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου, βροντοφώναξαν: Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας – είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας».

Την ελπίδα ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα αναθεωρήσουν τη στάση τους και θα ξεκινήσει ο διάλογος, εξέφρασε από την πλευρά του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. «Ελπίζουμε ότι θα αναθεωρήσουν τη στάση τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και θα έχουμε έναν διάλογο που θα βοηθήσει να εφαρμοστούν ομαλότερα αυτές οι αλλαγές. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση απλώς θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα οποία εξάλλου και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής υποβάλλει ότι πρέπει να γίνουν». Διευκρίνισε ακόμη ότι ο υπουργός Παιδείας εφαρμόζει αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες ελήφθησαν πριν από ένα έτος. «Η πρόταση για την οποία γίνεται τόσος θόρυβος είναι να μειώσουμε, όσο είναι δυνατόν, τις ώρες που σπαταλούνται σε μη διδακτικό έργο».

Πηγή: Philenews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: