Νίπτει τα χείρας της η Νορβηγία σχετικά με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2

File Photo: A worker inspects stacks of pipes weighing several tons each which will be used for the construction of the Nord Stream gas pipeline EPA, JENS BUETTNER
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα απόσχει από το να εκφράσει οποιαδήποτε θέση για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Για τη Σόλμπεργκ, η Νορβηγία δεν μπορεί να εκφέρει άποψη όσον αφορά το έργο, καθώς συγκαταλέγεται στους βασικούς ανταγωνιστές της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και οποιαδήποτε τοποθέτηση από πλευράς Όσλο θα εκλαμβανόταν ως προσπάθεια να προωθηθούν τα νορβηγικά οικονομικά συμφέροντα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον των χωρών-μελών του NATO που ενέκριναν την κατασκευή του αγωγού. Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις Βρυξέλλες, ο Τραμπ έστρεψε ιδίως τα φραστικά του πυρά εναντίον της Γερμανίας, αποκαλώντας την «αιχμάλωτη της Ρωσίας» εξαιτίας της σημαντικής εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο αγωγός είναι ένα διεθνές έργο. Θα περνάει από τον βυθό της Βαλτικής και θα εκτείνεται από τα ρωσικά παράλια ως τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την επικράτεια της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και άλλων ανατολικοευρωπαϊκών και βαλτικών κρατών.

Ο νέος αγωγός, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, που θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με τον Nord Stream, θα περνάει πάντως από τις οικονομικές ζώνες και τα χωρικά ύδατα πέντε κρατών (Ρωσία, Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία). Θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο και σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019.

12/07/2018 04:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS
Όσλο, Νορβηγία


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: