Νέα “μάχη” απόψε στη βρετανική Βουλή για τη Μέι: Καλείται να περάσει νομοσχέδιο για το εμπόριο




Μία ακόμα ψηφοφορία στην πορεία προς την έξοδο από την ΕΕ καλείται να κερδίσει απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αυτή τη φορά επί του νομοσχεδίου για το εμπόριο στη μετά από το Brexit εποχή.

Το νομοσχέδιο στην ουσία μετατρέπει σε βρετανικό δίκαιο περίπου 40 εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες στις οποίες η Βρετανία συμμετέχει σήμερα ως μέλος της ΕΕ.

Αργά τη Δευτέρα η κα Μέι κέρδισε τις ψηφοφορίες επί του νομοσχεδίου για τους μελλοντικούς τελωνειακούς κανόνες, αν και χρειάστηκε σε κάποιες από τις ψηφοφορίες τη στήριξη τριών βουλευτών του Εργατικού Κόμματος που τάσσονται υπέρ του σκληρού Brexit.

Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έναντι απειλών ανταρσίας από την ομάδα ERG των πιο σκληροπυρηνικών Brexiteers στην κοινοβουλευτική της ομάδα, αποδεχόμενη τέσσερις τροπολογίες τους στο νομοσχέδιο.

Η υποχώρηση αυτή εξόργισε το στρατόπεδο των Remainers στο κόμμα της, των βουλευτών δηλαδή που αντιτάσσονται στο σκληρό Brexit. Αποτέλεσμα αυτού ήταν 14 φιλοευρωπαίοι Συντηρητικοί βουλευτές να καταψηφίσουν τις τροπολογίες αψηφώντας την κομματική γραμμή.

Η ίδια ομάδα των φιλοευρωπαίων βουλευτών σχεδιάζει απόψε να θέσει προς ψήφιση τροπολογία που καλεί την κυβέρνηση να θέσει ως διαπραγματευτική επιδίωξη την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση.

Υπερψήφιση αυτής της τροπολογίας θα τίναζε στον αέρα τη στρατηγική της κυβέρνησης Μέι, που δηλώνει ότι η έξοδος από την τελωνειακή ένωση και από την ενιαία αγορά είναι αδιαπραγμάτευτη απόφαση.

Κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα τηρήσει το Εργατικό Κόμμα, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε αποφυγή μίας οδυνηρής ήττας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ένταση στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος και η αμφισβήτηση της πρωθυπουργού και από τις δύο πτέρυγες των βουλευτών της είναι τόσο μεγάλες, ώστε απόψε η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση πρόταση έναρξης των θερινών διακοπών του κοινοβουλίου μεθαύριο Πέμπτη, αντί για την επόμενη Τρίτη.

Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η κίνηση προδίδει πανικό, καθώς θεωρούν ότι με την επίσπευση της θερινής περιόδου η κα Μέι θέλει να αποτρέψει την υλοποίηση σεναρίων περί κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της από τους Brexiteer βουλευτές της.

Θεωρητικά χρειάζεται μία εβδομάδα μέχρι να οργανωθεί από το αρμόδιο όργανο του Συντηρητικού Κόμματος διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την πρωθυπουργό.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο
17/07/2018 11:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: