Νέα δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό: Η έβδομη από τις αρχές τρέχοντος έτους




Άλλος ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε, κοντά στο Κανκούν στην Πολιτεία Κιντάνα Ρο (ανατολικό Μεξικό), ανεβάζοντας στους επτά τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από την έναρξη της χρονιάς.

Ο Ρουμπέν Πατ, διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Playa News, έπεσε νεκρός από πυρά που δέχτηκε έξω από ένα μπαρ τις πρώτες πρωινές ώρες στην Πλάγια δελ Κάρμεν, περίπου 60χλμ μακριά από το διάσημο παραθαλάσσιο θέρετρο Κανκούν.

Οι τοπικές δικαστικές αρχές καταδίκασαν με ανακοίνωσή τους «τον εκφοβισμό ενάντια στο επάγγελμα των δημοσιογράφων μέσα από βίαιες επιθέσεις», και δεσμεύτηκαν για απόδοση δικαιοσύνης.

Στα τέλη Ιουνίου, ένας άλλος δημοσιογράφος του ίδιου μέσου ενημέρωσης, ο Χοσέ Γκουανταλούπε Τσαν, 35 ετών, δολοφονήθηκε από πυροβολισμούς στην Φελίπε Καρίγιο Πουέρτο, στην ίδια Πολιτεία.

Ο Ρουμπέν Πατ είχε δώσει συνέντευξη τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά τη δολοφονία του συναδέρφου του, αναφέροντας ότι ο Τσαν δεχόταν απειλές και ότι είχε ζητήσει την προστασία των αρχών, ματαίως.

Η δολοφονία του Πατ ήταν η έβδομη δολοφονία δημοσιογράφου το 2018.

Το 2017 11 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στο Μεξικό και περισσότεροι από 100 από το 2000, σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης.

Η πλειονότητα αυτών των εγκλημάτων παραμένει ατιμώρητη.

24/07/2018 22:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μεξικό, Μεξικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: