Να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις: Όχι σε υποχωρήσεις και διάτρητες συμφωνίες




Του Πανίκου Παναγιώτου

Η ρήση «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται» φαίνεται να ταιριάζει στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής τού «ανατολίτικου παζαριού» πίστεψε ότι μπορεί να παίξει «βρόμικα παιχνίδια» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Μάλλον δεν υπολόγισε ούτε τους χαρακτήρες του Τραμπ και του Πούτιν, ούτε και κάτι άλλο σημαντικό που δρα στο παρασκήνιο: το ρόλο του Ισραήλ και του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη επιστολή 44 Αμερικανών βουλευτών προς τον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, ζητώντας την αναστολή παράδοσης των F-35 στην Τουρκία. Για το περιεχόμενό της είχαν φροντίσει δεόντως στελέχη αμερικανοεβραϊκών και ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

«Η συνεχής υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τον πρόεδρο Ερντογάν και η ξεκάθαρη πρόθεση να οικοδομηθεί μια στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία έχουν διαβρώσει απολύτως τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις» τόνισαν στην επιστολή, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία όχι μόνο συνεργάζεται με αντιπάλους των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά στρέφεται επιθετικά εναντίον των συμμάχων τους: Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου».

Η εδραίωση της συνεργασίας αμερικανοεβραϊκών και ομογενειακών φορέων συνέτεινε στον καλύτερο συντονισμό για την προώθηση των ελληνικών ζητημάτων, όπως οι κοινές πρωτοβουλίες της «Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο», του «Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC)» και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC).

Όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της προσπάθειας για αντιμετώπιση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών στην περιοχή, αλλά την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι είναι η αλαζονική, αντιδημοκρατική και εχθρική πολιτική του Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ και το Ισραήλ που άλλαξε, ίσως προσωρινά, πολλά πράγματα.

Και επειδή τα συμφέροντα παραμένουν συμφέροντα, καθορίζοντας τις συμμαχίες και επειδή το κάθε κράτος χαράζει την πολιτική του με βάση τις δικές του επιλογές και προτεραιότητες, αυτό που ισχύει σήμερα, εύκολα μπορεί να αλλοιωθεί μέσα σ’ ένα 24ωρο. Στις διεθνείς σχέσεις είναι δύσκολο να υπάρξουν παγιωμένες καταστάσεις και οι ανατροπές είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Επομένως, ανεξάρτητα από τις όποιες προσδοκίες δημιουργούνται από συμμαχίες και εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας, η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι ο Ελληνισμός δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και αξίες και να μην πειραματίζεται με υποχωρήσεις και διάτρητες συμφωνίες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Η ενότητα, η συγκροτημένη στρατηγική και οι κρυστάλλινοι στόχοι αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και την απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι κρύβεται πίσω από το μήνυμα Πενς στους Τσίπρα και Ζάεφ: Το “απειλητικό” τηλεφώνημα Λαβρόφ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: