Μετά από δύο χρόνια ο Ερντογάν “ανακάλυψε” νέα στοιχεία και απαιτεί από τις ΗΠΑ τον Γκιουλέν




Οι τουρκικές αρχές απέστειλαν νέα  στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες που όπως ισχυρίζονται  αποδεικνύουν ότι ο εξόριστος κληρικός Fethullah Gülen ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για την έκδοσή του στην Τουρκία. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Turkiyie τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το κινητό του τηλέφωνο υποδηλώνουν ότι ο Hakan Çiçek, οπαδός της Fethullah Gülen που ήταν παρών στην αεροπορική βάση που πιστεύεται ότι λειτούργησε ως έδρα για την απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν σε επαφή με έναν από τους υπαρχηγούς του Gülen μέσω διαφόρων τύπων του λογισμικού ανταλλαγής μηνυμάτων και της μετάδοσης εντολών στους ηγέτες του πραξικοπήματος, αναφέρει η Türkiye.

Η ταυτότητα του βοηθού, ο οποίος αποθηκεύτηκε στο τηλέφωνο του Τσιτσέκ με την κωδική ονομασία Abdi the Pharmacist (Αμπνι ο φαρμακοποιός) δεν έχει δημοσιοποιηθεί, παρόλο που οι αρχές λένε ότι γνωρίζουν ποιος είναι.

Τον μήνα πριν από το πραξικόπημα, ο Çiçek μίλησε με τον φαρμακοποιό Abdi ενώ ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και ζήτησε συνάντηση. Οι τουρκικές αρχές λένε ότι ο Τσιτσέκ συναντήθηκε εκείνη την ημέρα με τον Γκιουλέν.

Οι τουρκικές αρχές αναζητούν από καιρό ένα αδιάσειστο στοιχείο για να συνδέσουν τον Gülen με την απόπειρα πραξικοπήματος και αυτά τα μηνύματα, αν μπορούν να επαληθευθούν, μπορεί να αποδειχτούν σημαντικά.

Αυτό που ενδεχομένως να φανεί  περίεργο στις αρχές των ΗΠΑ, αναφέρει η ιστοσελίδα Ahval, είναι γιατί απαιτήθηκαν σχεδόν δύο χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος για τις τουρκικές αρχές να  κάνουν τους σωστούς ελέγχους στα κινητά τηλέφωνα κάποιων από τους πέντε πρώτους υπόπτους του πραξικοπήματος.

Στην επιστολή πάντως που έστειλαν προς το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι “δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο Γκιουλέν είναι ένοχος και πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό”.

Πηγή: Turkiyie, Ahval 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: