Μεγάλη και συγκινητική η προσέλευση πιστών στην Αγία Μαρίνα της νεκρής ζώνης




Συνεχίζεται μέχρι το μεσημέρι, η προσέλευση πιστών για προσκύνημα στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη δίπλα από τη κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης «πλήθος πιστών μετέβησαν χθες το απόγευμα αλλά και σήμερα το πρωί στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας για τον εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, ύστερα από άδεια που δόθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη. Ωστόσο σε σύγκριση με χθες το απόγευμα η σημερινή προσέλευση είναι ελαφρώς μειωμένη κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών».

Πρόσθεσε ότι «το εξωκλήσι θα είναι ανοικτό μέχρι και τις 11.30 το μεσημέρι δίνοντας χρόνο σε αρκετούς πιστούς να μεταβούν για προσκύνημα. Η μετάβαση προς την Αγία Μαρίνα γίνεται με ιδιωτικά αυτοκίνητα και καλούνται οι προσκυνητές να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για αποφυγή τυχόν ταλαιπωρίας».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «σήμερα ημέρα της εορτής της Αγίας Μαρίνας επισκέφθηκαν το εξωκλήσι αρκετοί ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικά προβλήματα ενώ πολλές ήταν και οι οικογένειες με παιδιά, αφού η Αγία θεωρείται προστάτιδα των παιδιών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «μαγευτικό» το χώρο που βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Δερύνειας και είπε πως «για τους Δερυνιώτες, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους το εξωκλήσι συνδεόταν παλιά με το προσωρινό διάλειμμα που έκαναν για να δροσιστούν με το νερό του πηγαδιού. Κάτω από την εκκλησία μέσα σε μια σπηλιά αναβλύζει αγίασμα με το οποίο έλουζαν τα άρρωστα παιδιά για να θεραπευτούν, αφού η Αγία θεωρείται προστάτιδα των παιδιών».

Ανέφερε επίσης ότι «δίπλα από το εξωκλήσι υπάρχει η «παλλούρα» (ακανθώδης θάμνος) της Αγίας Μαρίνας, που θεωρείται προστατευόμενο δέντρο, πάνω στην οποία οι πιστοί κρεμούσαν ρουχαλάκια για να θεραπευτούν τα άρρωστα παιδιά. Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων «η παλλούρα» θεωρείται ένα από τα γηραιότερα δέντρα».

Πριν από δύο χρόνια συνέχισε «έγιναν ανασκαφές στη περιοχή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και εντοπίστηκαν τάφοι. Ο Δήμος Δερύνειας σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα προχωρήσουν σε νέα φάση επιδιόρθωσης της βυζαντινής εκκλησίας, αφού λόγω της ηλικίας της χρήζει κάθε χρόνο ανακαίνισης και συντήρησης».

Είπε ακόμα ότι «ο Δήμος Δερύνειας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας να κρατηθεί ζωντανό στη μνήμη του κόσμου, αφού πριν το 1974 στο χώρο γινόταν μεγάλη πανήγυρης. Οι Δερυνειώτες πήγαν για πρώτη φορά στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας φέτος την Καθαρά Δευτέρα όπου σε κλίμα έντονης συγκίνησης αναβίωσαν ήθη και έθιμα της συγκεκριμένης ημέρας».

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ
17/07/2018 11:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: