Με τη σύγκλιση της Ολομέλειας και το επίσημο δείπνο ολοκληρώθηκε η 44η Κληρικολαϊκή




ΒΟΣΤΩΝΗ – Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, 5 Ιουλίου 2018, η 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με το επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Boston Marriott Copley Place στο οποίο παρακάθησαν 1200 περίπου σύνεδροι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας προηγήθηκε η πολύωρη συνεδρίαση της Γενικής Συνελεύσεως των συνέδρων.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος έκανε την εναρκτήρια προσευχή του δείπνου και τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και των Η.Π.Α. έψαλλε η γνωστή μέζο-σοπράνο Collen Palmer. Οι συμπρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής Μιχαήλ Σοφοκλέους και Peter Bassett παρουσίασαν τους επισήμους και απηύθυναν το χαιρετισμό της επιτροπής αντιστοίχως. Ο ομογενής δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής κ. Μιχαήλ Νικήτας παρουσίασε το πρόγραμμα και τους ομιλητές. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του οργανισμού Leadership 100 κ. Αργύρης Βασιλείου, ο επίτιμος πρόεδρος της Κληρικολαϊκής κ. Άρθουρ Άντον, η πρόεδρος της Φιλόπτωχου κυρία Μαρία Λογοθέτη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη κ. Στράτος Ευθυμίου.

Ο οικοίος ιεράρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, εξέφρασε με τρόπο προσωπικό και ένθερμο την ευγνωμοσύνη του προς όλα τα μέλη της διοργανωτικής επιτροπής υποδοχής και των εθελοντών. Αλλά και προς όλους τους συνέδρους από τις ενορίες όλης της επικράτειας.

Οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος απηύθυναν λόγια οικοδομής και συμβουλής στο ακροατήριο.

Ο Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος στην ομιλία του τόνισε:

«Δεν είναι δυνατόν ο διάβολος να παρακολουθεί απαθής το σωτήριον έργο της Εκκλησίας… Ο εχθρός της αληθείας και της σωτηρίας μας εργάζεται αρνητικώς νυχθημερόν. Εμείς οφείλομε να αντιτάξομεν εις τας μεθοδείας τους ακλόνητον Πίστιν εις τον Παντοδύναμον Άγιον Τριαδικόν Θεόν της Αληθείας. «Πίστιν δι αγάπης ενεργούμενην», κατά τον Απόστολον (Γαλ. 5,6). Και όχι μόνο δι’ αγάπης, αλλά και δι’ υπομονής, και διακρίσεως και ταπεινού φρονήματος, και προπάντων θεοφιλούς ενότητος».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος στη δική του ομιλία αναγνώρισε την σκληρή προεργασία της διοργανωτικής επιτροπής και των εθελοντών υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτου Βοστώνης κ. Μεθοδίου. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευαρέσκεια και ευγνωμοσύνη της Κληρικολαϊκής προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για την διά πολλών τρόπων εκπεφρασμένη αγάπη και φροντίδα του για το ορθόδοξο ποίμνιο της Αμερικής. Είπε επίσης ότι η Εκκλησία είναι καθολική και διαχρονική και η 44η Κληρικολαϊκή δεν αποτέλεσε μόνο μια ευκαιρία συνδέσεως και επαφής των ανθρώπων μεταξύ των, ή και συζητήσεως θεμάτων που μας απασχολούν, αλλά κυρίως και πρωτίστως μια ευκαιρία συνδέσεως και επικοινωνίας των συμμετεχόντων με τον Θεό.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και πάλι στο ευαγγελικό χωρίο από το 9ο Κεφάλαιο του κατά Μάρκον Ευαγγελίου στο οποίο βασίζεται το θέμα της Κληρικολαϊκής. Αφηγήθηκε την περικοπή κατά την οποία ένας πατέρας ζητά από τον Χριστό να θεραπεύσει το γιο του «ἀλλ’ εἴ τι δύνασαι, βοήθησον ἡμῖν σπλαγχνισθεὶς ἐφ’ ἡμᾶς. 23 ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ· Τὸ εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατὰ τῷ πιστεύοντι. 24 καὶ εὐθέως κράξας ὁ πατὴρ τοῦ παιδίου μετὰ δακρύων ἔλεγε· Πιστεύω, Κύριε· βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ. (Μαρκ. 9:23-25)

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κλείνοντας την ομιλία του παρέθεσε, ως πνευματικό λόγο οικοδομής των παρευρισκομένων άλλη μία περικοπή από την προς Ρωμαίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου με αναφορά στη δύναμη και την προστασία της αγάπης του Θεού:

35 τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; θλῖψις ἢ στενοχωρία ἢ διωγμὸς ἢ λιμὸς ἢ γυμνότης ἢ κίνδυνος ἢ μάχαιρα; 37 ἀλλ’ ἐν τούτοις πᾶσιν ὑπερνικῶμεν διὰ τοῦ ἀγαπήσαντος ἡμᾶς. 38 πέπεισμαι γὰρ ὅτι οὔτε θάνατος οὔτε ζωὴ οὔτε ἄγγελοι οὔτε ἀρχαὶ οὔτε δυνάμεις οὔτε ἐνεστῶτα οὔτε μέλλοντα, 39 οὔτε ὕψωμα οὔτε βάθος οὔτε τις κτίσις ἑτέρα δυνήσεται ἡμᾶς χωρίσαι ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν. (Ρωμ. 8:35, 37-39)

Οι εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως

Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε στις 10 π.μ. και ολοκληρώθηκε μετά τις 4 το απόγευμα. Ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Τσαντίκος στην εισαγωγική του ομιλία εξέφρασε την εκτίμηση και σεβασμό του σώματος προς τον Αρχιεπίσκοπο και την προσήλωση της Εκτελεστικής Επιτροπής στο θέμα της 44ης Κληρικολαϊκής, «Ὅλα εἶναι δυνατά γι’αὐτόν πού πιστεύει στόν Χριστό».

Ο Ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ Ψαρός έκανε μια μακρά παρουσίαση δίνοντας μια γενική εικόνα των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής και εξηγώντας τις προσπάθειες και ενέργειες της Εκτελεστικής Επιτροπής ώστε να επιτευχθεί η σταθερότητα και η ανάκαμψη των οικονομικών.

Αναφερόμενος σε ορισμένα δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης, είπε: «Σταματήστε τα ψέματα και συνταχθείτε μαζί μας για οικοδομήσουμε την Εκκλησία», και λίγο αργότερα αναφερόμενος σε αβάσιμα δημοσιεύματα και παραπληροφόρηση στον Τύπο είπε: «τα ψέματα για τις ενορίες οι οποίες δήθεν δεν στηρίζουν την Αρχιεπισκοπή πρέπει να σταματήσουν».

Η Ολομέλεια συζήτησε εκτενώς τους προϋπολογισμούς της Αρχιεπισκοπής για τα έτη 2019 και 2020, έγιναν πολλές προτάσεις και τροποποιήσεις με σκοπό την επί πλέον χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού ταμείου κληρικών και του Ελληνικού Κολεγίου Θεολογικής Σχολής. Ο κ. Ψαρός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την πιθανότητα ενός ελλειμματικού προϋπολογισμού. Τελικώς εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός με την πρόβλεψη ότι το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο θα πράξει στο επόμενο διάστημα ότι χρειάζεται για τον ισοσκελισμό του.

Η επιτροπή διοικητικών θεμάτων παρουσίασε ορισμένες τροποποιήσεις των εσωτερικών κανονισμών της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων οι οποίες και ενεκρίθησαν. Εγκρίθηκαν επίσης οι κανονισμοί προστασίας παιδιών και νεολαίας με την επωνυμία Youth Protection Manual. Επιπλέον εγκρίθηκαν ψηφίσματα για διάφορα θέματα που εκφράζουν την Ολομέλεια τα οποία θα συγκεντρωθούν και θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής. Στη συνέχεια και λόγω πολύ περιορισμένου χρόνου έγιναν σύντομες παρουσιάσεις-εκθέσεις της Εθνικής Φιλοπτώχου, των Αρχόντων, της Ηγεσίας των 100 και του Συμβουλίου Κληρικών.

Σταύρος Παπαγερμανός
Γραφείου Τύπου Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: