Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία




Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε, από την Ολομέλεια της Βουλής , το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία. Επί της αρχής του νομοσχεδίου, “ναι” δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι. “Όχι” δήλωσαν ΝΔ και Χρυσή Αυγή. “Παρών” δήλωσαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

Στο άρθρο 5 (διοικητικές κυρώσεις) για την αδήλωτη εργασία, “ναι” δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ. “Όχι” ψήφισαν Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων, “παρών” δήλωσε το Ποτάμι. Στο άρθρο 6 (δικαίωμα και προϋποθέσεις έκπτωσης), “ναι” ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, “όχι” δήλωσαν ΝΔ και Χρυσή Αυγή, “παρών” δήλωσαν η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ.

Στο άρθρο 7 για την αδήλωτη εργασία (άπαξ καταβολή προστίμου) ψήφισαν όλα τα κόμματα “ναι” με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που ψήφισαν “όχι” .

Στο άρθρο 9 για την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου, “ναι” ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και ΑΝΕΛ. “Όχι” ψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, “παρών” ψήφισαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ

Το άρθρο 10 για την πρακτική άσκηση και μαθητεία ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που δήλωσαν “παρών”.

Το άρθρο 13 για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής που ψήφισε “όχι”.

Παφίλης: Η “κανονικότητα” της κυβέρνησης είναι η γαλέρα των εργαζόμενων

«Κανονικότητα» για την κυβέρνηση σημαίνει να «μάθουν οι εργαζόμενοι να ζουν σε συνθήκες γαλέρας και κόλασης» στους χώρους δουλειάς, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με το θεσμικό πλαίσιο που έχουν «χτίσει» οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις και ενισχύει η σημερινή, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Αντίθετα», όπως είπε, για το ΚΚΕ «κανονικότητα» σημαίνει το ελάχιστο, «κάλυψη των απωλειών» που υπέστη το λαϊκό εισόδημα στη διάρκεια της κρίσης – και πραγματική κανονικότητα, «οι εργαζόμενοι να κατέχουν τον πλούτο που παράγουν, και όχι μια χούφτα παράσιτα» οι βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία, ο κ. Παφίλης είπε ότι περιέχει θετικά μέτρα, ωστόσο αυτά μετατρέπονται σε κενό γράμμα, αφού είναι σε ισχύ όλοι «οι αντιλαϊκοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων, των μνημονίων», που λεηλατούν με την υψηλή φορολογία το λαϊκό εισόδημα και καταργούν εργασιακά δικαιώματα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των εργολαβικών εργαζόμενων και κάλεσε τη κυβέρνηση να υποχρεώσει τους εργοδότες να εφαρμόζουν σε αυτούς την ΣΣΕ του κλάδου στον οποίο εργάζονται, επισημαίνοντας ότι αυτή θα ήταν η πραγματική προστασία.

Σχετικώς με τις διατάξεις για την αδήλωτη εργασία, ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι δεν αρκούν για να σπάσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, και να μπορεί ένας εργαζόμενος να δηλώσει την αυθαιρεσία του εργοδότη χωρίς να κινδυνεύει να μπει στη «μαύρη λίστα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
10/07/2018 22:26

Σε απόλυτη ταύτιση η ΝΔ με τον ΣΕΒ και την Αυστρία για τα εργασιακά, λέει η Αχτσιόγλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: