Κρίσιμη ενημέρωση αύριο του Συμβουλίου Ασφαλείας για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ




Καθοριστικές θα είναι οι επαφές που θα έχει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην έδραν των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη καθώς αύριο ενημερώνεται το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με το Κυπριακό, ενώ θα αποφασίσει και για το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παρασκηνιακά υπάρχουν πολλές πιέσεις ώστε να αλλάξουν οι όροι της εντολής της δύναμης του ΟΗΕ, ενώ υπάρχει και η σκιά της επιστολής του κατοχικού ψευδο-προέδρου Μουσταφά Ακιντζί προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, θα έχει επαφές και με την ειδική απεσταλμένη του ΓΚουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία φτάνει την επόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία για συνάντηση αρχικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και εν συνεχεία με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πάντως φρόντισε να μην κρύψει τη δυσαρέσκειά του από την κίνηση Ακιντζί να στείλε επιστολή στα μέλη του Σ.Α. ζητώντας αλλαγή της εντολής της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και του status που διέπει τις σχέσεις με τις κατοχικές “αρχές”. Μάλιστα ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε πως εάν η πλευρά του ψευδοκράτους θέλει λύση τότε θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία.

«Ο λόγος», είπε, «της συνέχισης ενός απαράδεκτου στάτους κβο δεν οφείλεται παρά αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς Τουρκίας αλλά και Τουρκοκυπρίων. Εύχομαι να αλλάξουν νοοτροπία και μυαλά, έτσι ώστε να μπορούμε να επιτύχουμε μια βιώσιμη, λειτουργική, μια λύση αντάξια με τις αρχές και τα πιστεύω του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Πηγή: Philenews

Ο Ακιντζί απλά υπέγραψε! Το ξεχασμένο «κοινό όραμα» και οι περίπατοι στην οδό Λήδρας

Στο ίδιο καζάνι διαφορετικές εξελίξεις με στόχο ένα «σκηνικό τέλους»: «Ψαρεύει» στα θολά ο ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: