Καταδίκη της Ρωσίας για ελλειπή έρευνα στη δολοφονία της Άννα Πολιτκόφσκαγια το 2006




Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Ρωσία επειδή «δεν έθεσε σε εφαρμογή κατάλληλα μέτρα έρευνας προκειμένου να προσδιορίσει την ταυτότητα του ή των εντολέων της δολοφονίας» της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια το 2006.

«Το (ρωσικό) κράτος απέτυχε στις υποχρεώσεις τις σχετικές με την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της έρευνας που όφειλε να διενεργήσει βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης» Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1950, υπογραμμίζει σε μια ανακοίνωση το ΕΔΑΔ.

Με 5 ψήφους υπέρ έναντι 2 κατά, εκείνες των δικαστών από τη Ρωσία και τη Σλοβακία, το ΕΔΑΔ εκτίμησε πως υπήρξε «παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης» για το «δικαίωμα στη ζωή».

Το Δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει η οικογένεια του θύματος «υπογραμμίζει πως η έρευνα κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα εφόσον πέντε άνδρες αναγνωρίστηκαν απευθείας ως ένοχοι για τη δολοφονία», όμως σημειώνει πως «σε μια ανθρωποκτονία αυτού του τύπου, δεν μπορεί κανείς ωστόσο να θεωρήσει πως η έρευνα ήταν κατάλληλη καθώς δεν καταβλήθηκε καμία προσπάθεια προκειμένου να προσδιοριστεί η ταυτότητα του εντολέα της δολοφονίας».

«Οι αρχές επεξεργάστηκαν μια θεωρία όσον αφορά τον υποκινητή της ανθρωποκτονίας, προσανατολίζοντας την έρευνά τους σε έναν Ρώσο επιχειρηματία που διέμενε στο Λονδίνο, ο οποίος έχει πεθάνει, αλλά δεν διευκρίνισαν τα μέσα που εφάρμοσαν προκειμένου να ακολουθήσουν αυτή την εκδοχή», συνεχίζει το ΕΔΑΔ.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο «θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν και άλλες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που πρότειναν οι ενάγοντες, που ανέφεραν πως πράκτορες της FSB, των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, ή της διοίκησης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας εμπλέκονταν στη δολοφονία».

«Γνωστή ερευνητική δημοσιογράφος, η Άννα Πολιτκόφσκαγια ερευνούσε κυρίως τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στην Τσετσενία κατά τη δεύτερη εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή εναντίον των ανταρτών, και είχε καταδικάσει πολλές φορές την πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», υπενθυμίζει το δικαστήριο.

Η απόφαση που έλαβε σήμερα το ΕΔΑΔ είναι εφέσιμη για διάστημα τριών μηνών.

Τον Ιούνιο του 2017, ο Λομ-Αλί Γκαϊτουκάγιεφ, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για τη οργάνωση της δολοφονίας της δημοσιογράφου τον Οκτώβριο του 2006, πέθανε στη φυλακή, όπου εξέτιε ποινή ισοβίων.

Τσετσενικής καταγωγής, ήταν ο θείος του Ρουστάμ Μαχμούντοφ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της 48χρονης δημοσιογράφου, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Είχε καταδικαστεί επίσης και ισόβια και εκτίει την ποινή του.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε φυλάκιση 20 ετών έναν αστυνομικό της Μόσχας, τον Σεργκέι Χαντζικουρμπάνοφ, ο οποίος συμμετείχε στις προετοιμασίες της δολοφονίας.

Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία αυτή που προκάλεσε συγκίνηση σε όλο τον κόσμο, οι εντολείς της δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί από τη ρωσική δικαιοσύνη.

17/07/2018 14:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Στρασβούργο, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: