Καίγονται σπίτια στην Κινέτα ενώ εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί: Πυκνός καπνός σε όλη την Αττική (video)




Εκκενώθηκαν, πριν από λίγη ώρα, οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής, όπου μαίνεται από νωρίς το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη. Η εκκένωση έγινε μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ τρία σπίτια έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες

Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι πέντε έως έξι μποφόρ που καθιστούν απρόβλεπτη την πορεία της φωτιάς, ενώ οι πυκνοί καπνοί που αναδύονται από το δάσος δυσκολεύουν το έργο των εναέριων μέσων.

 

Έκκληση στους κατοίκους που δεν είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν να απομακρυνθούν από την Κινέτα απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Σημείωσε ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την πορεία της φωτιάς, προσθέτοντας πως η πυρκαγιά ξέσπασε στο «χειρότερο σημείο» στο βουνό, καθώς δεν ήταν εφικτό να ανακοπεί άμεσα προτού λάβει διαστάσεις.

Κόκκινα σύννεφα έχουν καλύψει τον ουρανό πάνω από τον Λυκαβηττό από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε πευκόφυτη περιοχή στα Γεράνεια Όρη, στην Κινέτα Αττικής, Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 25 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε:

«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό Πανόραμα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τον αν έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια.

Το μέτωπο έχει μήκος πέντε έως έξι χιλιόμετρα, δήλωσε στον σταθμό μας ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κωνσταντίνος Φυλακτός. Συμπλήρωσε πως έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα δημοτικά μέσα, υδροφόρες και άλλα οχήματα.

Στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 30 οχήματα και δύο πεζοπόρες ομάδες. Από αέρος επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αν και τα αεροσκάφη φαίνεται πως είναι αποτελεσματικά λόγω του καπνού.

Οι δυνάμεις έχουν υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη της κινητοποίησης, που σήμανε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι.

Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι έχουν φέρει πυκνό σύννεφο καπνού στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου.

Κινδυνεύουν σπίτια από τη φωτιά στην Κινέτα: Πέντε αεροσκάφη και 70 πυροσβέστες στη “μάχη” (video)

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: