Η υπό συζήτηση συμφωνία για την Κύπρο είναι νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής




Του Κώστα Βενιζέλου

Όλοι αυτοί που κάνουν λόγο για την ανάγκη να επιδιωχθεί η ( όποια) λύση του Κυπριακού θα πρέπει να απαντήσουν στο εξής ερώτημα, το οποίο ποσώς δεν είναι ρητορικό:

Τι θα διαφέρει η υπό συζήτηση συμφωνία από την κατοχική σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Αυτό που συζητείται συνιστά εν πολλοίς μιας μορφής νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων, που με βάση και τις ρυθμίσεις που συζητούνται δεν θα διασφαλίζει ομαλή συνέχεια. Κοντολογίς, θα αποτελεί ένα πείραμα υψηλού ρίσκου, το οποίο ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να τιναχθεί στον αέρα, συμπαρασύροντας τα πάντα.

Οι φοβίες, τα σύνδρομα της ήττας που καταδιώκουν τους εκάστοτε διαχειριστές του Κυπριακού, δεν τους επιτρέπουν να προσεγγίσουν την πορεία εξόδου από την κατοχή. Είναι γι αυτό που 44 και πλέον χρόνια οι διαχειριστές συζητούν νομιμοποίηση των δεδομένων που επιβλήθηκαν από την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους. Συζητούν και δεν τον επιτυγχάνουν.

Τι μπορεί να γίνει; Είναι καταρχήν θέμα πολιτικής επιλογής: Είτε θα εξακολουθούν να συζητούν με βάση τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης κατοχής, μέχρι να πάρει αυτά που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είτε θα τεθούν στόχοι που ανατρέπουν την κατοχή και απελευθερώνουν την Κύπρο. Είναι εύκολο να γίνει ανατροπή; Όχι βέβαια.

Είναι μια επιλογή, μια πορεία, ωστόσο, που δεν δοκιμάσθηκε ποτέ. Η πρώτη επιλογή δοκιμάζεται και το αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση της κατάστασης και εδραίωση της κατοχής. Επειδή είναι πολύ της μόδας τα διλήμματα, οι επιλογές φαντάζουν είναι αυτές δυο. Θα πρέπει, να προετοιμαστούμε για τη δεύτερη, να διαμορφωθούν τρόποι διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και να προχωρήσουμε.

Για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και την απελευθέρωση. Καμία πορεία δεν είναι εύκολη, όταν στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Τουρκία. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα συνεχίσουμε αμέριμνοι την πεπατημένη που προσφέρει άλλοθι στην κατοχική δύναμη και στους σχεδιασμούς της στην Κύπρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι ο Ερντογάν δεν θα απειλεί το Αιγαίο και την Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: