Η σύζυγος του Καίσαρα είναι υπεράνω κριτικής; Το “μην την ξαναπιάσετε” στο στόμα σας” είναι κουβέντα καφενείου




Του Γιώργου  Χαρβαλιά

Στις σύγχρονες αστικές δημοκρατίες υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες. Τα πρόσωπα που διεκδικούν εκλογή σε δημόσια αξιώματα παύουν να έχουν ιδιωτική ζωή. Αυτό είναι το τίμημα της φιλοδοξίας, ή ματαιοδοξίας (όπως θέλετε πάρτε το) των πολιτικών αστέρων και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη καριέρα στο χώρο.
Ειδικότερα αυτοί που κανουν “πρωταθλητισμό” στοχεύοντας σε ηγεσίες κομμάτων εξουσίας, ή ακόμη και στην αρχηγία κρατών, πρέπει να προσέχουν και την σκιά τους. Γιατί μπορούν εύκολα να βρεθούν υπόλογοι για επιλήψιμες πράξεις προσώπων του στενού συγγενικού ή οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

  • Ένα απλό παράδειγμα: Ο Φρανσουά Φιγιόν από ακλόνητο φαβορί της γαλλικής δεξιάς, βρέθηκε να χάνει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία από τον πρώτο γύρο εξαιτίας μιας καραμπινάτης αργομισθίας της γυναίκας του. Παράνομης; Όχι, αλλά στα σίγουρα καθόλου ηθικής.

Συνεπώς για να επιστρέψουμε στα καθ´ ημάς, τα “δεν σας επιτρέπω να ξαναπιάσετε στο στόμα σας τη γυναίκα μου” που ειπώθηκαν από τον Κυριάκο στη βουλή, δεν στέκουν, ούτε ως έκφραση ακόμη και εύλογης αγανάκτησης. Ειδικά όταν απευθύνονται στον πολιτικό του αντίπαλο και εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και σε δημοσιογράφο την εφημερίδα του οποίου επιλέγουν να διαβάζουν κάποιες χιλιάδες Έλληνες.

Αυτά μπορούν να ειπωθούν εν θερμώ σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι ή σε κάποια άλλη περίσταση όπου θίγεται κακόβουλα η τιμή ενός συγγενικού προσώπου. Όχι όμως στο κοινοβούλιο και μάλιστα με την λογική ότι δεν μπορεί να ασκείται πολιτική κριτική, ακόμη και αβάσιμη, στην σύζυγο ενός υποψηφίου πρωθυπουργού. Πόσο μάλλον όταν η τελευταία επιδιώκει διακριτή παρουσία στην δημόσια και οικονομική ζωή του τόπου.

  • Οι σύζυγοι και τα στενά συγγενικά πρόσωπα πρωτοκλασάτων πολιτικών δεν μπορούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο και να μην ελέγχονται για την συμπεριφορά τους, ειδικότερα όταν αυτή μπορεί να σκιάζει το “μητρώο” ενός μελλοντικού αρχηγού κράτους. Και αυτό είναι ένας βασικός κανόνας της δημοκρατίας τον οποίο έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να ανατρέχει σε ξεπερασμένα ανδροκρατικά κλισέ του τύπου “χτυπάτε την (αδύναμη γυναίκα) σύζυγο επειδή δεν μπορείτε να τα βάλετε μαζί μου”

Άλλωστε η συγκεκριμένη σύζυγος δεν είναι κάποια αμέτοχη που κάθεται στ’ αυγά της και συγυρίζει όλη μέρα το σπίτι. Ανακατεύεται στην πολιτική στηρίζοντας με θερμή την προοπτική του άντρα της και αυτό αποδεικνύεται από την συνεχή αναπαραγωγή αντικυβερνητικών τουίτς μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό! Ταυτόχρονα δε, αναπτύσσει πυρετώδη επιχειρηματική δραστηριότητα με χορηγούς κάποιες παράξενες εξωχώριες εταιρείες. Νόμιμο; Πιθανότατα. Όμως και στη Γαλλία ο Φιγιόν έλεγε ότι είναι άνανδρο να επιτίθενται στη γυναίκα του…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι μάθαμε από την κοκορομαχία στην Βουλή: Γεμίσαμε “άπλυτα” σ’ ένα ήδη μολυσμένο περιβάλλον

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: