Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: θα ήταν τιμή για τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας




Του Πανίκου Παναγιώτου

Όσο καλοπροαίρετα και να θέλεις να δεις κάποια πράγματα, στο τέλος της ημέρας δεν χρειάζεται ούτε καν να προβληματιστείς διότι οι σκοπιμότητες είναι τόσο τρανταχτές που δεν έχουν καμία σχέση με την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. Και συνήθως επικρατεί το ίδιο σκηνικό, ανεξάρτητα ποιοι κυβερνούν και ποιοι αντιπολιτεύονται.

Για τολμηρές αποφάσεις προς όφελος της χώρας κάνει λόγο η εκάστοτε κυβέρνηση και για καταστροφικές κυβερνητικές αποφάσεις κάνει λόγο η εκάστοτε αντιπολίτευση. Στις σπάνιες περιπτώσεις που λήφθηκαν κοινές αποφάσεις για ένα σημαντικό θέμα, με την πάροδο του χρόνου ο καθένας έδινε τη δική του ερμηνεία, προχωρώντας σε δηλώσεις και ενέργειες που ερχόντουσαν σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα.

Ακόμη και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού χρησιμοποιείται από τον πολιτικό κόσμο ανάλογα με την χρονική συγκυρία. Για ένα τόσο απλό, δημοκρατικό, εθνικό και συνάμα συναισθηματικό ζήτημα, το οποίο σε άλλα μικρά και μεγάλα κράτη έχει επιλυθεί εδώ και δεκαετίες, στην Ελλάδα εξακολουθεί να διχάζει.

Γιατί τόσα χρόνια, που όσοι κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν τουλάχιστον να «αντιγράψουν» τι κάνουν τα περισσότερα κράτη σ’ αυτό το θέμα; Πώς γίνεται αλλού να διατηρούν την επιστολική ψήφο ή να στήνουν κάλπες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα να συνεχίζονται οι ίδιες συζητήσεις για δεκαετίες; Ειδικά με τη σημερινή διαδικτυακή τεχνολογία προσφέρεται κάθε δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ορισμένοι στην Αθήνα διαφωνούν με τη συμμετοχή των ομογενών στις ελληνικές εκλογές διότι θα επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γραφτούν όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Και ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν και όσοι είναι γεννημένοι στο εξωτερικό με ελληνική καταγωγή.

Θεωρούν λοιπόν ότι όλα αυτά τα εκατομμύρια των ομογενών, αν τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες που ζουν, τότε θα καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Κούνια που τους κούναγε. Μακάρι να συνέβαινε κάτι τέτοιο, δηλαδή οι ομογενείς να διέθεταν χρόνο για να ψηφίζουν σε ελληνικές εκλογές διότι θα σήμαινε ότι εκατομμύρια ομογενείς παρακολουθούν, νοιάζονται και αγωνιούν για την πορεία της Ελλάδας.

Στις τελευταίες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, σχεδόν ένας στους δύο από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στην Ελλάδα δεν προσήλθε στις κάλπες. Το ποσοστό της αποχής έφτασε το 44,1% και αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ σε βουλευτικές εκλογές.

Αντί λοιπόν να κάτσουν όλοι μαζί και να εξετάσουν τους βασικούς λόγους που οι μισοί περίπου ψηφοφόροι τούς αγνόησαν παντελώς, τώρα αλληλοτρώγονται ξανά για την πολυσυζητημένη ψήφο των ομογενών.

Κι όμως, θα ήταν τιμή για τον ελληνικό πολιτικό κόσμο αν εκατομμύρια άτομα ελληνικής καταγωγής που ζουν εκτός Ελλάδας συμμετείχαν σε ελληνικές εκλογές, διότι δεν θα ήταν μόνο η ψήφος, αλλά και πολλά άλλα…

Αλλά, πού να δουν αυτή την ευρύτερη διάσταση που θα είχε για τον Ελληνισμό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η “πολιτική απάτη” για τη ψήφο στους ομογενείς: Που ήταν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. όταν κυβερνούσαν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: