Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο τραπέζι των συζητήσεων Σπέχαρ και μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας




Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα και των δύο προσφάτων εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες, για τις καλές του υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η κ. Σπέχαρ αναμένεται να αναφερθεί και στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, Τζέιν Χόλ Λούτ.
Σήμερα επίσης αναμένεται να παρουσιαστεί από τους Βρετανούς στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Σ.Α. το προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο ΓΓ έχει εισηγηθεί ανανέωση της θητείας – που λήγει στις 31 Ιουλίου – για ακόμη 6 μήνες.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση την οποία θα τηρήσουν οι ΗΠΑ, που επιθυμούν αλλαγές σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, επιδιώκοντας η παρουσία τους να βασίζεται στην πρόοδο σε σχέση με συναφείς δείκτες και σημεία αναφοράς.
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και πραγματοποιεί επαφές με αξιωματούχους της Γραμματείας και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Ηνωμένα Έθνη
17/07/2018 07:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: