Η ώρα του Μπόρις Τζόνσον για να αμφισβητήσει τη Μέι «είναι τώρα» λέει ο Στιβ Μπάνον




Ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πιστεύει ότι η ώρα για τον Μπόρις Τζόνσον να αμφισβητήσει την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και να διεκδικήσει το αξίωμά της είναι «τώρα», έγραψε η εφημερίδα Daily Telegraph το Σάββατο.

Ο Τζόνσον, ένας από τους ηγέτες της εκστρατείας υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας τη Δευτέρα, εξαιτίας του σχεδίου της Μέι για το διαζύγιο, που κατ’ αυτόν «σκοτώνει» το «όνειρο» της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Τερέζα Μέι έχει πολλά σπουδαία προσόντα—δεν είμαι σίγουρος ότι είναι η κατάλληλη ηγέτις την κατάλληλη στιγμή», είπε ο ακροδεξιός Μπάνον, πρώην αρμόδιος για τη χάραξη στρατηγικής του Λευκού Οίκου κι ένας παίκτης-κλειδί στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016.

Η κυβέρνηση της Μέι κλονίστηκε από τις παραιτήσεις του Τζόνσον και του υπουργού αρμόδιου για το Μπρέξιτ, του Ντέιβιντ Ντέιβις, μόλις μερικές ημέρες αφότου έμοιαζε να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της κυβέρνησής της για το σχέδιό της κατά τη διάρκεια ενός άτυπου συμβουλίου στην εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς.

Ερωτηθείς αν είναι η κατάλληλη στιγμή ο Τζόνσον να αναλάβει την ηγεσία της χώρας, ο Μπάνον, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο του 2017, απάντησε: «Πιστεύω ότι έρχονται οι στιγμές. Είναι σαν τον Ντόναλντ Τραμπ… πολλοί δεν τον έπαιρναν στα σοβαρά».

«Η ώρα είναι τώρα», συμπλήρωσε ο Μπάνον, σύμφωνα με την Τέλεγκραφ (1).

Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Sun του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοκ μερικές ώρες πριν γευματίσει με τη Μέι, επέκρινε την πρωθυπουργό της Βρετανίας για την προσέγγισή της στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Μπρέξιτ, ενώ εξήρε τον Τζόνσον, λέγοντας ότι «θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός».

Κατόπιν πάντως ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να αλλάζει στάση έναντι της Μέι και να δηλώνει πως ελπίζει ότι θα συναφθεί «σπουδαία» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το ΗΒ μετά το Μπρέξιτ.

Την Παρασκευή, η Τέλεγκραφ ανήγγειλε ότι ο Τζόνσον θα επιστρέψει στις στήλες της ως σχολιογράφος από αύριο Δευτέρα.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 Hope, Christopher, και Ingle, Julian, «Revealed: The ‘brutal’ advice Donald Trump gave to Theresa May on Brexit talks with Brussels», The Telegraph, 14η Ιουλίου 2018, (απαιτείται συνδρομή για την ανάγνωση ολόκληρου του άρθρου).

15/07/2018 05:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: