Η Μέρκελ “άδειασε” τον Ζεεχόφερ στην Κομισιόν αναφορικά με τις περί Brexit συζητήσεις




Στην ηλεκτρονική, αλλά και στην έντυπη έκδοση της Süddeutsche Zeitung δημοσιεύεται ανταπόκριση / ρεπορτάζ με τίτλο «Παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit: Η κυβέρνηση αφήνει ακάλυπτο τον Ζέεχοφερ».

Με επιστολή της προς την Κομισιόν –προβαίνοντας σε μια ασυνήθιστη ενέργεια- η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποστασιοποιήθηκε από το τη θέση του ομοσπονδιακού Υπ. Εσωτερικών Ζεεχοφερ, ο οποίος ζήτησε από την Κομισιόν να είναι ευέλικτη στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με στόχο την «απεριόριστη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας» με τη Μ. Βρετανία και μετά την αποχώρησή της.

Σε επιστολή του, ο Δ/ντής του πολιτικού τμήματος της Γερμανικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Τομας Εκερτ, προς το γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου αναφέρει «Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η επιστολή αυτή δεν εστάλη σε συμφωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Μετά την επιστολή Ζεεχοφερ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «αυτή δεν είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας».

Στην επιστολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της SZ, αναφέρεται ακόμα ότι μέρος των όσων γράφει ο Ζέεχοφερ στη δική του επιστολή έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση «συνεπώς με τη σύμφωνη γνώμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Ο Εκερτ ξεκαθαρίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της.

Με ιδιαίτερη ενόχληση έγινε δεκτή η επιστολή Ζέεχοφερ στις Βρυξέλλες, καθώς ο ομοσπονδιακός Υπ. Εσωτερικών φαίνεται να στηρίζει την προσπάθεια της Μ. Βρετανίας να υπονομεύσει την ενότητα της ΕΕ στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ζάιμπερτ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η επιστολή δεν συντάχθηκε εξ ονόματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν σχολιάζει «την μεμονωμένη επικοινωνία των Υπουργών με την Κομισιόν». Εξάλλου, εκπρόσωπος του Ζέεχοφερ δήλωσε ότι πρόκειται για μια «γενική ανησυχία» του Υπουργού, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ
09/07/2018 18:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: