Η Μέι πέρασε δύσκολο νομοσχέδιο που αφορά το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων




Με 318 ψήφους υπέρ και 285 κατά πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μέι περί Φορολογίας Διασυνοριακού Εμπορίου, που αποτελεί έναν ακόμα κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα μέχρι το Brexit. Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων πριν γίνει νόμος του κράτους.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση αποκτά την εξουσιοδότηση να δημιουργήσει δικούς της τελωνειακούς κανόνες για τη μετά από το Brexit εποχή.

Παρά την τελική επικράτηση, η κυβέρνηση ανησύχησε έντονα όντας αντιμέτωπη με απειλές ανταρσίας από Συντηρητικούς βουλευτές, είτε από τους σκληροπυρηνικούς Brexiteers είτε από τους πολέμιους του σκληρού Brexit, τους λεγόμενους ‘Remainers’.

Οι πρώτοι είχαν υποβάλει τέσσερις προτάσεις τροπολογιών που πίστευαν ότι ανατρέπουν το περιεχόμενο της τελικής πρότασης της κυβέρνησης για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, όπως συμφωνήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο του Τσέκερς προ 11 ημερών και όπως παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα με την κυβερνητική Λευκή Βίβλο για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αποδέχθηκε και τις τέσσερις τροπολογίες λέγοντας ότι δεν αλλοιώνουν το περιεχόμενο της Λευκής Βίβλου.

Η πιο αμφιλεγόμενη τροπολογία, που κατατέθηκε από τον αρχι-Brexiteer βουλευτή Τζέικομπ Ρις Μογκ, ορίζει ότι για να επιβάλλει η Βρετανία ευρωπαϊκούς δασμούς εκ μέρους της ΕΕ στα προϊόντα που καταλήγουν στα κράτη-μέλη αφού πρώτα έχουν εισαχθεί μέσω Βρετανίας, θα πρέπει και η ΕΕ να δεχθεί να κάνει το αντίστροφο.

Η σχετική αναφορά στη Λευκή Βίβλο επιδέχεται αντικρουόμενες ερμηνείες. Οι σχολιαστές που έχουν συγκρίνει τα κείμενα των τροπολογιών και της Λευκής Βίβλου δε μοιάζουν να συμφωνούν ως προς το κατά πόσο η Τερέζα Μέι όντως «τορπιλίζει» τη δική της πρόταση ή όχι αποδεχόμενη την τροπολογία.

Μία ακόμα από τις τροπολογίες μοιάζει να αντιφάσκει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής έναντι της ΕΕ το Λονδίνο αναφορικά με την ανάγκη η Βόρεια Ιρλανδία να συνεχίσει να υιοθετεί τους ίδιους τελωνειακούς κανόνες με την Ιρλανδία και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη σε περίπτωση μη συνολικής συμφωνίας.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης δίνουν διαφορετική ερμηνεία από αυτή που δίνει η κυβέρνηση στο περιεχόμενο των τροπολογιών και δηλώνουν ότι μόλις 11 ημέρες μετά η πρωθυπουργός ακυρώνει τη δική της τελική πρόταση για το Brexit, αποκαλύπτοντας το «χάος» που επικρατεί στην κυβέρνησή της.

Οι δε Remainers Συντηρητικοί βουλευτές εμφανίστηκαν εξοργισμένοι με την αποδοχή από την πρωθυπουργό των τροπολογιών των Brexiteers. Ο βετεράνος βουλευτής Κεν Κλαρκ είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι οι τροπολογίες αυτές δε συνάδουν με τη Λευκή Βίβλο.

Remainers Συντηρητικοί και Εργατικοί, όπως και οι υπόλοιποι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, καταψήφισαν τις επιμέρους επίμαχες τροπολογίες. Ωστόσο, η κυβέρνηση κέρδισε αυτές τις ψηφοφορίες, που προηγήθηκαν της τελικής επί του συνόλου του νομοσχεδίου, με πλειοψηφία μόλις τριών ψήφων.

Με 14 Συντηρητικούς Remainers να ψηφίζουν κατά των τροπολογιών και της κυβέρνησης, χρειάστηκαν οι ψήφοι τριών Brexiteers των Εργατικών για να αποφευχθεί η οδυνηρή ήττα για την κα Μέι.

Παρά την οργή τους δε, οι Remainers Συντηρητικοί βουλευτές αποφάσισαν να μην προκαλέσουν ψηφοφορία και επί δικής τους τροπολογίας στο νομοσχέδιο, η οποία καλούσε την κυβέρνηση να θέσει ως διαπραγματευτικό στόχο την παραμονή στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση.

«Θέλω να δώσω στη Λευκή Βίβλο της κυβέρνησης μία ευκαιρία», είπε η υπογράφουσα την τροπολογία Άννα Σούμπρι. Παρόλα αυτά επέκρινε έντονα την πρωθυπουργό για την υποχωρητικότητα της έναντι των Brexiteers: «Ποιος κυβερνά τη χώρα; Η πρωθυπουργός ή ο Τζέικομπ Ρις Μογκ;» ήταν το ερώτημα που έθεσε η Συντηρητική βουλευτής.

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο Υφυπουργός Άμυνας Γκούτο Μπεμπ, που ψήφισε κατά των τροπολογιών. Είναι η δέκατη παραίτηση στελέχους της κυβέρνησης ή του Συντηρητικού Κόμματος που αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι σε 11 ημέρες, η πρώτη από το στρατόπεδο των πολέμιων του σκληρού Brexit.

Όλα αυτά συμβαίνουν πριν ακόμα η ΕΕ εκφέρει άποψη επί της πρότασης που παρουσιάζεται στη βρετανική Λευκή Βίβλο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών επαναρχίζουν την προσεχή Πέμπτη.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο
17/07/2018 07:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: