Η λύση πρέπει να απαλλάσσει τον τόπο μας από στρατούς κατοχής, τόνισε ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τελεί τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μάνας Αγνοουμένου στη παρουσια του Υπουργόυ Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Πάνου Καμμένου. ΓΤΠ, Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
Την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού για τη διαχρονική και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του αεροσκάφους Noratlas στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Ο ίδιος τόνισε πως η όποια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να απαλλάσσει τον τόπο από τον στρατό κατοχής και έκανε λόγο για απαράδεκτη στάση της Τουρκίας.

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη

Αποδίδουμε σήμερα, με τη σεμνή αυτή τελετή, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης, φόρο τιμής στους Ελλαδίτες αδελφούς μας που συμμετείχαν τον Ιούλιο του 1974 στην ανυπέρβλητη σε αυτοθυσία και συνάμα τραγική επιχείρηση «Νίκη», με στόχο την ενίσχυση του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Συναισθανόμενοι πλήρως το όμαιμον, το ομόθρησκον, το ομόγλωσσον και το ομότροπον, οι Έλληνες καταδρομείς, πιστοί στα ιδανικά του Έθνους, επιβιβάστηκαν στα μεταγωγικά αεροπλάνα Νοράτλας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πατρίδος για την προάσπιση των αξιών της Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας, ως επίσης και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Παρά το γεγονός ότι η μοιραία επιχείρηση πλήγηκε από σφάλμα από φίλια πυρά, με τραγικό απολογισμό 33 νεκρούς, επιτέλεσε στο ακέραιο την αποστολή της, αφού εμψύχωσε τους υπερασπιστές και απέτρεψε να περιέλθει υπό τουρκική κυριαρχία το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο Λευκωσίας, πετυχαίνοντας την ίδια ώρα την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής γραμμής της πρωτεύουσας και την ακύρωση της εξ ολοκλήρου κατάληψης της από τους Τούρκους εισβολείς.

Το σύνολο της αποστολής των Ελλήνων καταδρομέων αναλαμβάνοντας με μεγαλείο ψυχής, εθελούσια αγωνιστική διάθεση και αίσθημα ευθύνης το βάρος της Ιστορίας, και ενώ η Εθνική Φρουρά και η ΕΛΔΥΚ μάχονταν ήδη κατά του Τούρκου εισβολέα, ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού, επιβεβαιώνοντας την ιστορική συνέχεια, το βάρος του εθνικού δεσμού και την αδελφική σχέση που συνδέει Ελλάδα και Κύπρο.

Ανταποκρινόμενοι με τη σειρά μας, έστω και ετεροχρονισμένα, σε μια εκ των ουκ άνευ υποχρεώσεων του Κράτους και θέλοντας να εκφράσουμε τη συγγνώμη της Πολιτείας και να αποδώσουμε ως επιβάλλεται τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες αυτούς, προχωρήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν στην ανασκαφή του χώρου του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, δίνοντας το αυτονόητο δικαίωμα στις οικογένειες να τους κηδεύσουν όπως η θρησκεία μας υπαγορεύει.

Θέλω να υπογραμμίσω και να σας διαβεβαιώσω ότι θυσίες ανθρώπων που ανυπολόγιστα πότισαν με το αίμα τους την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδος, τονίζουν και σηματοδοτούν για εμάς τη δική μας ιστορική ευθύνη, καθώς και το ηθικόν και πολιτικό μας χρέος, απέναντι σε γεγονότα που υπήρξαν ορόσημα για την Ιστορία μας.

Τιμώντας τη συμμετοχή, το θάρρος, τη θυσία και την προσφορά στην πατρίδα όλων των αγωνιστών μας, αλλά και τη μνήμη των αγνοουμένων μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης και για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό ζήτημα.

Ενεργώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία θα συνεχίσουμε αμετάθετα τις προσπάθειες που υπαγορεύει το καθήκον μας έναντι των συγγενών των ηρώων και αγνοουμένων μας, με στόχο τον τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει η Τουρκία και τη διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου στη βάση συγκεκριμένων και τεκμαρτών αποδείξεων.

Την ίδια στιγμή, αγωνιζόμαστε χωρίς υπαναχωρήσεις για την εξεύρεση μίας λύσης που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της πατρίδος μας.

Μιας λύσης που θα σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα απαλλάσσει τον τόπο μας από στρατούς κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις υποτέλειας και θα εξασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού λαού για την αμέριστη και διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα που καταβάλλουμε για τον τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδος μας.

Η δωρεά του αεροσκάφους Νοράτλας και το μνημείο που αποκαλύψαμε χθες που θα υψώνονται πλέον στον ιερό τούτο χώρο ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές, τους ήρωες, τους αγνοούμενους μας και τις οικογένειες τους, αποτελούν άλλη μία έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Τόσο το μνημείο όσο και το αεροσκάφος θα αποτελούν παράλληλα από τούδε και στο εξής υπόμνηση του χρέους που έχουμε απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων μας και ας είναι τα μνημεία που χθες βράδυ και σήμερα αποκαλύπτουμε να αποτελούν και τον δείκτη των ευθυνών που μας αναλογούν. .

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal