Η Κυπριακή Δημοκρατία κέρδισε τη δίκη “κατά Βγενόπουλου”: MIG και άλλοι διεκδικούσαν 1,2 δισ.




Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της πλευράς Βγενόπουλου και άλλων επενδυτών και επιπλέον επιδίκασε 5 εκατ. ευρώ υπέρ της Δημοκρατίας για τα έξοδα της δίκης. 

Η επιτυχία της υπόθεσης όπως αναφέρει η εφημερίδα “Φιλελευθερος” αποδίδεται εν πολλοίς στον Γενικό Εισαγγελέα και στη νομική ομάδα που στήριξε την υπόθεση.

Η απόφαση-καταπέλτης  αναφέρει η εφημερίδα είναι 364 σελίδες.

Η δικαστική διαμάχη στο Διεθνές Διαιτητικό στο Παρίσι (International Centre For Settlements of Investment Disputes ­ ICSID) βρισκόταν σε εξέλιξη πέραν των τεσσάρων ετών. Το συνολικό ποσό που ζητούν οι Έλληνες Επενδυτές αγγίζει τα 1,2 δις ευρώ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορείτο από την MIG και άλλα 18 νομικά και φυσικά πρόσωπα ότι με λάθη και παραλείψεις της αξιωματούχοι του κράτους οδήγησαν στην καταστροφή την Λαϊκή Τράπεζα οδηγώντας στο τέλος και στο κλείσιμο της.

Η MIG διεκδικούσε περίπου 800 εκατ., ευρώ ενώ τα υπόλοιπο 400 εκατ., ευρώ τα διεκδικούν φυσικά πρόσωπα και άλλες νομικές οντότητες.

Η προσφυγή εναντίον της Δημοκρατίας βρίσκόταν ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού από τις 27 Σεπτεμβρίου του 2013. O Αντρέας Βγενόπουλος θεωρούσε πως οι λανθασμένοι χειρισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν αυτοί που οδήγησαν σε πορεία καταστροφής και τελικά κλείσιμο της Marfin Laiki.

Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν εφεσιβάλλεται, οπόταν δεσμεύει τα μέρη.

Ανακοίνωση Νομικής Υπηρεσίας

«Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε ψες την Απόφασή του στην Αίτηση της MIG Α. Βγενόπουλου και άλλων εναντίον της Δημοκρατίας, με την οποία διεκδικούσαν ποσό €1,05 δισεκατομμυρίων ως αποζημιώσεις σε σχέση με την επένδυσή τους στην πρώην Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα”.

Πηγή: Philenews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: