Η καρδιά και το κλειδί στον Μουγιάρη: Η Αθηένου τίμησε τον μεγάλο της ευεργέτη της




Η Αθηένου τίμησε τον ευεργέτη της, Νίκο Μούγιαρη, για τη μεγάλη προσφορά του στη γενέτειρά του, στην Κύπρο και τον Ελληνισμό. Ο Νίκος Μουγιάρης, επιχειρηματίας στη Νέα Υόρκη, τιμήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Στο Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο, σε μια βραδιά γεμάτη αγάπη για τον ξενιτεμένο άνθρωπό τους, που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του, που δεν ξέχασε ποτέ τον άνθρωπο που χρειαζόταν και χρειάζεται βοήθεια, η Αθηένου δεν του παρέδωσε μόνο το κλειδί της πόλης, αλλά του χάρισε την καρδιά όλων των συμπολιτών του.

Ο δήμαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς, καλωσορίζοντας τον Νίκο Μουγιάρη, ανέφερε πως το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στον φίλο, τον ευπατρίδη, τον άνθρωπο και ανακοίνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, εις τιμήν του, αποφασίστηκε ότι:

  • Ο δήμος θα φιλοτεχνήσει και θα ετοιμάσει ένα μετάλλιο, που θα τον εκφράζει και το οποίο θα δίνεται μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε διαπρέποντα άτομα. Το μετάλλιο αυτό του Δήμου Αθηένου θα ονομάζεται από τώρα και στο εξής «Μετάλλιο Νίκου Μουγιάρη».
  • Η Αμφιθεατρική Αίθουσα που θα ανεγερθεί στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου θα ονομασθεί «Αμφιθεατρική Αίθουσα Νίκου Μουγιάρη».
  • Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο κύριος δρόμος νότια της Αθηένου, αυτός που συνδέει τους δύο κυκλοφοριακούς κόμβους, θα ονομασθεί «Λεωφόρος Νίκου Μουγιάρη».
  • Να τιμηθεί με το Χρυσό Κλειδί της Πόλης Αθηένου, της γενέτειράς του, όπως και έγινε το βράδυ της εκδήλωσης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρώην υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, είπε πως ο Νίκος Μουγιάρης είναι ένας οραματιστής επιχειρηματίας και ηγέτης ο οποίος πιστεύει ότι η επιτυχία μετριέται με την ικανότητα να βοηθάς τον άνθρωπο που έχει ανάγκη, την κοινωνία και την πατρίδα. Και γι’ αυτό με πάθος στηρίζει πολλές φιλανθρωπικές, κοινωνικές και πατριωτικές δράσεις. Αναφέρθηκε σε μερικές από τις δράσεις του τιμηθέντος:

Ο Νίκος Μούγιαρης, ο δήμαρχος Καρεκλάς, και ο πρώην υπουργός Φίλιππος Πατσαλής με τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος στην εκδήλωση στην Αθηένου. Φωτογραφία Πέτρος Πετρίδης

– Η δημιουργία προγράμματος μόρφωσης στην εταιρεία ΜΑΝΑ, το οποίο προσφέρει υποτροφίες στους εργαζόμενους και στα παιδιά τους ώστε να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν.

– Η υποστήριξη του Ιδρύματος Μαλάικα, στο Κόγκο, το οποίο βοηθά πέραν από 250 κορίτσια στο Κόγκο να μορφωθούν ενδυναμώνοντας έτσι την κοινότητά τους.

– Η υποστήριξη του Ιδρύματος «Ο Παράδεισος των Παιδιών» στη Σιέρα Λεόνε, το οποίο βοηθά τα παιδία να έχουν τροφή και να μορφωθούν.

– Πάρα πολλούς ανθρώπους και οικογένειες που είχαν ανάγκη, είτε γιατί έχασαν τα σπίτια τους, είτε γιατί είχαν σοβαρές αρρώστιες, και ιδιαίτερα παιδιά.

– Η στήριξη του Πανεπιστημίου Ratgers με τη δημιουργία της Έδρας Σπουδών Οδυσσέα Ελύτη, η οποία παρέχει Ελληνικές Σπουδές σε Έλληνες και ξένους φοιτητές.

– Έχει στηρίξει το Πανεπιστήμιο St Johns με τη δημιουργία του Κέντρου Ελληνικών σπουδών στέλνοντας φοιτητές στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν μαθήματα και να μάθουν Ελληνικά.

– Έχει στηρίξει στο Πανεπιστήμιο Queens το τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών.

– Το Hellenic Firm Society για τη δημιουργία ταινιών από Έλληνες σκηνοθέτες στο φεστιβάλ της Νέας Υόρκης.

– Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής από το 1975 μέχρι σήμερα για την προώθηση της Κυπριακής κουλτούρας και παραδόσεων.

– Ανέπτυξε στο Ελληνικό-Αμερικάνικο Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) έναν οργανισμό, ο οποίος προβάλλει τις ελληνικές αξίες και ιδανικά, συμβάλλει στην προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος της Κύπρου και είναι αφοσιωμένος να ενδυναμώνει την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες στις οποίες υπάρχει Ελληνισμός της διασποράς (σημείωση «Φ» για HALC: Σημαντική συμβολή στο εθνικό θέμα. Πρόσφατη παρέμβαση για τα F-35, που παρήγγειλε η Τουρκία από ΗΠΑ και υπάρχουν αντιδράσεις στο Κογκρέσο).

– Στη γενέτειρά του Αθηένου, η στήριξη δράσεων που βοηθούν την κοινότητα είναι πολλαπλή. Στήριξε και στηρίζει τον παιδοκομικό σταθμό, τα σχολεία, το γηροκομείο, το δημαρχείο, κοινωνικές ομάδες, εκδηλώσεις, τη δημιουργία μουσείου, την έκδοση βιβλίων, την ανέγερση αρχαιολογικών ανασκαφών, την ανέγερση μνημείων. Η στήριξη κοινωνικών δράσεων και υποδομών επωφελών για την κοινότητα είναι δεδομένη και διαχρονική.

Όραμα και πόθος του είναι η στήριξη, εκπαίδευση, εξειδίκευση και επιμόρφωση Ελλήνων και Ελληνίδων με ηγετικές ικανότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας και των επιχειρήσεων. Η ανάδειξη και προβολή διεθνώς του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής ιστορίας, των γραμμάτων και επιστημών. Η εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του απανταχού Ελληνισμού, της Ελλάδας, της Κύπρου και της διασποράς.

Ο Φίλιππος Πατσαλής ανέφερε πως ο Νίκος Μουγιάρης αποτελεί πρότυπο ανθρώπου που μένει πιστός σε αρχές και αξίες και δεν έχει διαβρωθεί στην πορεία της ζωής του. «Μα που πάνω απ’ όλα του ανθρώπου που θέλει να επιστρέψει στην κοινωνία όλα όσα η ζωή του έχει προσφέρει», είπε και τελείωσε την ομιλία του με το ποίημα του Καβάφη, Σκαλί:

«Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
Το σκαλί ετούτο, πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.
Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο
πρέπει με το δικαίωμά σου νάσαι,
πολίτης εις των ιδεών την πόλι.
Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι
και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.
Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας
που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα».

  • Καλλιτεχνική εκδήλωση

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ταινία με τη ζωή και τη δράση του. Μεταδόθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του Νίκου Μουγιάρη.

Στην καλλιτεχνική εκδήλωση που ακολούθησε συμμετείχε η χορωδία και το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου, το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου Μάλλουρα, ενώ απήγγειλε και τραγούδησε ο Χρίστος Καραγιάννης

  • «Όταν παίρνεις πρέπει να δίνεις»

Ο Νίκος Μουγιάρης, δεχόμενος το κλειδί της πόλης, βαθιά συγκινημένος, επισήμανε πως από τον τόπο του πήρε πολλά και θα πρέπει πάντα, τόνισε, όταν παίρνεις, να δίνεις. Αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια, στον αγώνα της ΕΟΚΑ και στους γονείς, τους συγγενείς και στους δασκάλους του.

Ο δήμαρχος Αθηένου τίμησε και τη σύζυγο του Νίκου Μουγιάρη, Κάρολ, «η οποία στάθηκε δίπλα στον μεγάλο μας ευεργέτη όλα αυτά τα χρόνια, που με πολλές θυσίες και περισσή αγάπη του συμπαραστέκεται συνέχεια για 40 ολόκληρα χρόνια και εμείς, οι Αθηενίτες συμπατριώτες και συνδημότες του συζύγου της, την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Η κ. Μουγιάρη σε σύντομη ομιλία της ανέφερε πως ο σύζυγός της αγαπά την Κύπρο και αγωνίζεται για την απελευθέρωσή της.

Τον κ. Μουγιάρη τίμησαν οι φορείς της πόλης.

Ο Νίκος Μουγιάρης, όπως ανέφερε ο Φίλιππος Πατσαλής, μεγάλωσε στην Αθηένου «σε μια φτωχή οικογένεια και ένα κοινωνικό σύνολο που τον δίδαξε και του εμπέδωσε για το υπόλοιπο της ζωής του τις διαχρονικές αξίες της ζωής. Να είσαι καλός άνθρωπος, να αγαπάς και να βοηθάς τους συνανθρώπους σου που σε έχουν ανάγκη, να δίνεις αφειδώλευτα, να κερδίζεις με τον ιδρώτα σου, να αγαπάς τα γράμματα, να αγαπάς την πατρίδα, να είσαι ταπεινός. Σπούδασε με υποτροφία Χημεία στο Πανεπιστήμιο του St. John’s της Νέας Υόρκης και μετά απέκτησε Μάστερ από το Πανεπιστήμιο Rutgers της Νέας Υόρκης”.

“Το 1975”, πρόσθεσε, “ίδρυσε την εταιρεία ΜΑΝΑ, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως με περισσότερους από 600 εργαζόμενους, η οποία συνεργάζεται και παράγει καινοτόμα προϊόντα για τις μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων ομορφιάς στον κόσμο. Στον δύσκολο αυτό δρόμο της επιτυχίας, συνοδός του η σκληρή και γεμάτη πάθος δουλειά και η αγαπημένη του Κάρολ που στάθηκε δίπλα του ως σύζυγος και ως συνεργάτης».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: