Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο θέμα του Συνεργατισμού και των νομοσχεδίων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς και η σημερινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού για το Σχέδιο Εστία και τον φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν, επίσης, τη νέα αντιπαράθεση Υπουργού Παιδείας – εκπαιδευτικών οργανώσεων, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, το θέμα της πρόληψης των οδικών δυστυχημάτων, την ερευνητική επιτροπή για το Συνεργατισμό, τη στάση εργασίας στο Νοσοκομείο Λάρνακας και το θέμα των χρεώσεων των πλαστικών σακουλιών.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ζόρικο ναι, από ΔΗΚΟ» αναφέρει στο κύριο θέμα ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταλάγιασε τις έντονες αντιδράσεις στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και στηρίζει τα νομοσχέδια για τα κόκκινα δάνεια και το Συνεργατισμό με σκληρούς όρους, ενώ σημειώνει πως πολλά στελέχη υποστήριξαν να ζητηθεί η παραίτηση μέχρι την Παρασκευή, της ηγεσίας της ΣΚΤ, του Χάρη Γεωργιάδη και της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Αλλού γράφει ότι στα μαχαίρια βρίσκονται και πάλι εκπαιδευτικοί και Υπουργός Υγείας με αιτία πρόταση που κόβει τις απαλλαγές και τις μειώσεις στο διδακτικό χρόνο. Σε άλλο θέμα γράφει για το χθεσινό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα πατέρα 3 παιδιών.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Ρίχνουν στον πόλεμο και το Σχέδιο Εστία» και γράφει ότι κλειδί για να πειστεί η πλειοψηφία του νομοθετικού Σώματος (πέραν του ΔΗΣΥ) να ψηφίσει τα νομοσχέδια για την κρατική εγγύηση προς την Ελληνική, τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, αποτελεί η παρουσίαση σήμερα του Σχεδίου Εστία και του πλαισίου του φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ. Αλλού γράφει για τα οδικά δυστυχήματα και αναφέρεται σε «ολιγωρία που σκοτώνει» αφού επτά νομοσχέδια που περιλαμβάνουν μέτρα πρόληψης και καταστολής δεν έχουν περάσει από το Υπουργικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι διαφάνεια από όλους τους βουλευτές ζητά η βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Καυτό παζλ για γερά νεύρα» και γράφει για κρίσιμες ώρες για το Συνεργατισμό και τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, καθώς θα πρέπει να κολλήσουν πολλά κομμάτια του παζλ μέχρι την Παρασκευή, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση του ΔΗΚΟ να μην ανακοινώσει στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων, παρά την πρωινή συμφωνία στο Προεδρικό. Αλλού γράφει ότι πελάτες του Συνεργατισμού έτρεχαν και χθες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, ενώ αναφέρεται και στο Σχέδιο Εστία το οποίο, όπως γράφει, θα καλύπτει στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη μέχρι €350 χιλ., για οικογένειες των οποίων το εισόδημα δεν ξεπερνά τις €50 χιλ. Αλλού γράφει ότι με μελέτη εγγράφων θα ξεκινήσει η Ερευνητική για το Συνεργατισμό, και θα ακολουθήσει η κλήτευση μαρτύρων.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Πήγε Προεδρικό και συμφώνησε ο Νικόλας» και γράφει για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπ. Οικονομικών και κάνει λόγο για «στημένο παιχνίδι», αναφέροντας πως δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να δηλώσει ο κ. Παπαδόπουλος ικανοποιημένος και έτοιμος να ψηφίσει τη συμφωνία για το Συνεργατισμό και τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις – εξπρές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατήλθαν χθες οι νοσοκόμοι και νοσοκόμες που εκτελούν καθήκοντα βοηθών θαλάμων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Αλλού αναφέρεται σε ομαδικά πυρά των εκπαιδευτικών κατά του Υπουργού Παιδείας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο “Νεύμα στο ΔΗΚΟ για να στηρίξει τα νομοσχέδια για ΜΕΔ”, ότι το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησαν τους βουλευτές τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης των προτεινόμενων νομοσχεδίων για τη διαχείριση των ΜΕΔ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα στα επερχόμενα τεστ αντοχής. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία εντατικοποίησε τη Δευτέρα την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο, μετά το θανατηφόρο τροχαίο της Κυριακής που στοίχισε τη ζωή σε δύο εντεκάχρονα κορίτσια. Αλλού γράφει ότι προκάλεσε κάποια σύγχυση η χρέωση των πλαστικών σακουλιών.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
03/07/2018 07:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: