Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου, τα οποία φιλοξενούν φωτορεπορτάζ από την πύρινη λαίλαπα.

Προβάλλονται, επίσης, η μη παρουσία των εκπαιδευτικών οργανώσεων στην χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, οι εξελίξεις στο Συνεργατισμό, το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής, οι επισκέψεις σε Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Κομισιόν της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και το συνέδριο στην Κύπρο της ΝΕΠΟΜΑΚ, ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Σοκ, Οδύνη, Εθνικό Πένθος» γράφει ότι 74 νεκροί, 187 τραυματίες, δεκάδες αγνοούμενοι, εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη και ότι υπόνοιες και ενδείξεις ότι τον πύρινο όλεθρο που έφερε την πρωτοφανή τραγωδία και καταστροφή, προκάλεσαν εγκληματικά χέρια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι `το είπαν και το έκαναν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις` και ούτε χθες πήγαν στο ραντεβού στο Υπουργείο Παιδείας, με στόχο την έναρξη του διαλόγου. Γράφει ακόμα ότι ενώπιον των Συντεχνιών σήμερα νέα πρόταση `take it or leave it`.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Φρίκη» γράφει ότι πριν σβήσει στη θάλασσα η πύρινη λαίλαπα που ταξίδευε στην Αττική το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας με ανέμους από επτά έως δέκα μποφόρ, έσπειρε το θάνατο και την καταστροφή. Γράφει, επίσης σε άλλο ρεπορτάζ, ότι οι 24 ημέρες τρόμου που έζησαν οι άμαχοι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα της Μαράθας, του Σαλαντάρη και της Αλόας έχουν ήδη καταγραφεί σε ρεπορτάζ του «Πολίτη» προ δεκαετίας. Αλλού γράφει ότι σε εγρήγορση η Βουλή καθώς το ενδεχόμενο σύγκλησης εν μέσω διακοπών έκτακτης ολομέλειας είναι ορατό, αφού σήμερα ο Πρόεδρος αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο θα προτιμήσει, αντί της χρονοβόρας αναφοράς στο Ανώτατο, να αναπέμψει στη Βουλή για δεύτερες σκέψεις τρεις συνολικά νόμους.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Δεν το χωράει ο νους» και γράφει ότι σε σκηνικό πρωτοφανούς τραγωδίας βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα , καθώς ο αριθμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές που μαίνονται ακόμα στην Αττική ανεβαίνει συνεχώς. Αλλού γράφει ότι επιφυλάξεις για το ύψος των αποζημιώσεων στους υπαλλήλους του Συνεργατισμού αλλά και για το Σχέδιο Εστία, εκφράζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Γράφει ακόμα ότι την ενίσχυση των ανακριτικών αρχών με κάθε τρόπο ανέφερε ως αναγκαία ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Μαύρα τοπία και μαύρες ψυχές στην Αττική» γράφει ότι σκηνές αποκάλυψης και συνταρακτικές και καθηλωτικές οι ανθρώπινες ιστορίες και μαρτυρίες της τραγωδίας από την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, η οποία έριξε στο πένθος την Ελλάδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προετοιμάζει επισκέψεις σε Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Κομισιόν η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ . Γράφει ακόμα ότι μετά τον αποχαρακτηρισμό των αρχαιοτήτων από το Υπουργικό Συμβούλιο, δόθηκε και πολεοδομική και οικοδομική άδεια για τη μεγάλη αρχιεπισκοπική ανάπτυξη στη Γεροσκήπου, παρακάμπτοντας τις αρχαιότητες.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Πολλοί θάνατοι από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα» γράφει ότι 64 μέλη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, την Πολιτική Άμυνα, την Υπηρεσία Ασθενοφόρων στάλθηκαν την Τρίτη στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίοι στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 74 ανθρώπους, περιλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά οι οποίες βρέθηκαν ενωμένες και αγκαλιασμένες στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από τις φλόγες. Αλλού γράφει ότι το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων φιλοξενήσει η Λευκωσία από τις 25 έως και τις 27 Ιουλίου. Γράφει ακόμα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη τις εφέσεις που καταχώρησαν ο Γενικός Εισαγγελέας και η Αστρασόλ κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου ότι εταιρεία ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου σε κατοίκους στην περιοχή Λατσιών.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» κάτω από τον τίτλο «Η φωτιά έκαψε ζωές και το κράτος» γράφει ότι σκηνές σύγχρονης Πομπηίας θυμίζει η Αττική μετά την πύρινη κόλαση που ξεκίνησε τη Δευτέρα το μεσημέρι, βυθίζοντας την Ελλάδα σε εθνικό πένθους. Αλλού γράφει ότι η εθελούσια έξοδος στοίχισε μισό δις. ευρώ στις τράπεζες και ότι μέσα σε πέντε χρόνια παρουσιάστηκαν δέκα σχέδια και έφυγαν 3.600 υπάλληλοι. Γράφει επίσης ότι αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας, ζητάει ο δήμος της πόλης και έχει υποβάλει δύο εισηγήσεις: Η μια αφορά την δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η δεύτερη είναι, σε μέρος των εγκαταστάσεων, να φιλοξενηθεί κέντρο αριστείας το MaRITeC-X.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
25/07/2018 08:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: