Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κρίση στο χώρο της παιδείας, η μη κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και συντεχνιών για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου στο Συνεργατισμό και ο καύσωνας προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Προβάλλονται επίσης οι επερχόμενες αυξήσεις στα τέλη σκυβάλων στους δήμους Λευκωσίας, οι δηλώσεις της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, το ΓεΣΥ, το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Παιδεία σε περιπέτειες» γράφει ότι ναυάγησε η χθεσινή συνάντηση του Κώστα Χαμπιαούρη με ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΟΕΛΜΕΚ, πως παίρνει οι διαστάσεις η κρίση με τους εκπαιδευτικούς να εξαγγέλλουν «αγώνα διαρκείας» και ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από Σεπτέμβριο έρχονται αυξήσεις φωτιά στα τέλη σκυβάλων στους Δήμους Λευκωσίας. Γράφει ακόμα ότι η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη `έκανε πίσω` λέγοντας ότι δεν είπε ότι «ξέρω πολλά και κρατώ πολλούς στο χέρι».

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «’Πρόεδρε, κάνε κάτι για να ανοίξουν τα σχολεία’» γράφει ότι φουντώνει ο πόλεμος μεταξύ εκπαιδευτικών – Χαμπιαούρη, πως οι εκπαιδευτικοί ζητούν άμεση προεδρική παρέμβαση και ότι δεν αποσύρει τις προτάσεις του ο Υπουργός Παιδείας. Γράφει επίσης ότι οι αρμόδιοι προειδοποιούν για πιθανότητα πολύ σοβαρού καύσωνα και ότι η θερμοκρασία σήμερα θα ανέβει στους 41 βαθμούς κελσίου στο εσωτερικό. Αλλού γράφει ότι αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών ιατρών για τις αμοιβές τους σε συνθήκες ΓεΣΥ.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Λένε όχι σε τρεις μισθούς» και γράφει για αδιέξοδο στον Συνεργατισμό για τις αποζημιώσεις στο προσωπικό και ότι η Διοίκηση της ΣΚΤ και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση, προτείνουν κατά μέσο όρο δυόμισι με τρεις ετήσιους μισθούς σε κάθε ένα εργαζόμενο που θα αποχωρήσει και άλλα ωφελήματα, ενώ οι συντεχνίες ζητούν περισσότερα. Αλλού γράφει για αδιέξοδο στην παιδεία και ότι οι εκπαιδευτικοί ανακοίνωσαν νέα μαζική διαδήλωση και μέτρα διαμαρτυρίας. Γράφει ακόμα ότι στις 30 Ιουλίου στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα γίνει ενημέρωση για τις ενεργειακές εξελίξεις.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κατέρρευσε ο διάλογος πριν καν αρχίσει» γράφει ότι η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις είχε άδοξο τέλος και ότι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ προχωρούν σε κλιμάκωση των μέτρων με αρχή νέα κινητοποίηση, η οποία θα καθοριστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ηχηρή απάντηση έδωσαν οι Δερυνειώτες με τη μαζική παρουσία τους στον Εσπερινό της Αγίας Μαρίνας, στη νεκρή ζώνη, προς όσους αντιτίθενται στη διάνοιξη του οδοφράγματος. Γράφει ακόμα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε όλα τα μέρη στο Κυπριακό να εμπλακούν ουσιαστικά για λύση ΔΔΟ.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Ο καύσωνας θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους» γράφει ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι ψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρό καύσωνα που να θέσει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε αυτόν. Αλλού γράφει ότι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία επικρίθηκε ότι παρέμεινε σιωπηλή την περίοδο των εξελίξεων στο Συνεργατισμό, επανήλθε προκαλώντας ακόμα μία συζήτηση λέγοντας ότι κάποιοι την υπονόμευαν. Γράφει ακόμα ότι τα τέλη σκυβάλων στη Λευκωσία θα αυξηθούν.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
18/07/2018 07:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: