Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ανανέωση της θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η σφαγή αμάχων Ελληνοκυπρίων στο Σύσκληπο το 1974, το θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα και τα στοιχεία που δείχνουν εμπρησμούς, το σχέδιο εθελούσιας εξόδου από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση της άδειας λειτουργίας της και τα σενάρια στο ΔΗΣΥ για τις Προεδρικές του 2023, είναι τα κύρια θέματα που στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Τελευταία Ανανέωση», γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι αν αποτύχει η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό οδεύουμε προς το τέλος εποχής για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με τους σημερινούς όρους και στάτους. Αλλού γράφει ότι ομόφωνο «ναι» είπαν χθες οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ στο Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου από τη ΣΚΤ που κατέθεσε η Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Ελλάδα ψάχνουν ακόμα δεκάδες αγνοούμενους μετά την πύρινη λαίλαπα, ενώ από έντονες βροχοπτώσεις που χτύπησαν χθες περιοχές της Αθήνας προκλήθηκαν προβλήματα, ιδιαίτερα στα Βόρεια Προάστια.

Ο «Πολίτης» υπό τον κύριο τίτλο «Η άγνωστη σφαγή των αμάχων στον Σύσκληπο» γράφει ότι ένα από τα εγκλήματα ασύλληπτης βαρβαρότητας που διέπραξαν οι Τούρκοι σε βάρος αμάχων Ελληνοκυπρίων το καλοκαίρι του 1974 ήταν στο χωρίο Σύσκληπος της επαρχίας Κερύνειας όπου εκτελέστηκαν 14 άτομα εν ψυχρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Εισαγγελία έχει ρόλο μεσάζοντα της Μόσχας στην υπόθεση Μπράουτερ, ενώ αναφέρεται και σε Ρωσίδα δικηγόρο στην υπόθεση. Αλλού γράφει ότι νεροποντή παρέσυρε χθες αυτοκίνητα τα Β. Προάστια στην Αθήνα, την ώρα που αυξάνονται οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο θέμα του σε «Στοιχεία – σοκ για εμπρησμούς» και γράφει ότι ταυτόχρονες εκδηλώσεις θερμικών εστιών κατέγραψαν δορυφόροι πριν από το ολοκαύτωμα στην Ελλάδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έγγραφα του Κτηματολογίου έκαναν φτερά και ερευνάται υπάλληλος με οδηγίες του διευθυντή του Τμήματος. Αλλού γράφει ότι με εναλλακτικές λύσεις στις αποφάσεις του εξορθολογισμού, που έφεραν την κρίση στην Εκπαίδευση, θα συναντήσουν σήμερα ο υπουργός, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Τίτλοι τέλους για Συνεργατική στις 3 Σεπτεμβρίου» γράφει ότι στις 3 Σεπτεμβρίου η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα καταθέτει την άδεια λειτουργίας της και κατεβάζει ρολά, μετά από 110 χρόνια παρουσίας. Αλλού γράφει ότι στην Ελλάδα μετά τις φονικές πυρκαγιές ήρθαν καταιγίδες και πλημμύρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λανθασμένες κυβερνητικές αποφάσεις αναγκάζουν τους δήμους της Λευκωσίας να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τελών σκυβάλων.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail στον κύριο θέμα της γράφει «ΟΗΕ: Χρειάζεται ευελιξία και συμβιβασμός» και αναφέρει ότι η εντολή για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανανεώθηκε αλλά ο Μαυρογιάννης κάνει λόγο για τελευταία ευκαιρία για τις συνομιλίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κράτος θα πληρώσει για τη θεραπεία έφηβου που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα τον Μάρτιο. Αλλού γράφει ότι τρεις συντεχνίες δέχτηκαν τη συμφωνία για το Συνεργατισμό ενώ η ΕΤΥΚ το απέρριψε.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», γράφει στο κύριο της θέμα «Ν. Χριστοδουλίδης κόντρα στον Αβέρωφ» και αναφέρεται σε μάχη δελφίνων για το χρίσμα του υποψηφίου του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές του 2023. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Καμένος καίει την Κύπρο με τη θέση ότι “η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εθνους”. Αλλού αναφέρεται σε αξιολογήσεις κατά παραγγελία από τους οίκους αξιολόγησης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα «Κράτα γερά Ελλάδα» και αναφέρεται στην τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα μετά την επέλαση της πύρινης λαίλαπας. Αλλού αναφέρεται στις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά το 1974 και γράφει χαρακτηριστικά «Εκάμαν τζιαι τζιείνοι πολλά». Σε άλλο θέμα γράφει ότι άτομο που εργάζεται τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία είναι όχι μόνο μέλος της Ένωσης Συντακτών αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
27/07/2018 08:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: