Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κατάσταση στην παιδεία μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για εξορθολογισμό των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση, οι συζητήσεις μεταξύ συντεχνιών και Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) για συμφωνία επί ενός σχεδίου εθελούσιας εξόδου ενόψει της απορρόφησης του καλού Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, οι τοποθετήσεις της τ/κ κοινότητας ενόψει της καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ, οι προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ κατά «αυτοκτονικών σκέψεων δύο κρατών», είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Ο Τύπος, με φωτογραφίες και ρεπορτάζ, αναφέρεται επίσης και στην 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «68 συνολικά συνδικαλιστές στις τάξεις, όφελος €750.000 το χρόνο!», γράφει ότι πολλά εκατομμύρια θα εξοικονομεί ετησίως το κράτος από τα τέσσερα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για εξορθολογισμό της εκπαίδευσης, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για άλλους εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αλλού γράφει ότι σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, αφού η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει τη είσοδο σε άλλους δύο προκάλεσε την ακύρωση της επίσκεψης του ΥΠΕΞ της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη νέα άκαρπη συνάντηση των συντεχνιών με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου των περίπου 900 υπαλλήλων, στο πλαίσιο της μεταφοράς του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Θρίλερ η εθελούσια στον Συνεργατισμό» και γράφει ότι δύσκολες παραμένουν οι διαπραγματεύσεις της ΣΚΤ με τις συντεχνίες για συμφωνημένο σχέδιο εθελοντικής αφυπηρέτησης ενόψει της απορρόφησης των καλών εργασιών του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η καθυστέρηση στη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου, διαιωνίζει την αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών της απόφασης και όλων όσοι εναντιώνονται για πολιτικούς αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους. Αλλού γράφει ότι ραγδαίες αλλαγές στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών προβλέπουν οι φορείς των τηλεπικοινωνιών ότι θα επέλθουν μετά την εξαγορά της MTN από τη Monaco Telecom.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ζητούν νέα διαδικασία», γράφει στο κύριο του θέμα ότι νέα διαδικασία και όχι συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντανά επιδιώκει η τουρκική πλευρά, με τους Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι να καταγράφουν τις τουρκικές επιδιώξεις, λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες επαφές της Τζειν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στις αντιπαραθέσεις στον τομέα της παιδείας, σημειώνοντας πως το ΑΚΕΛ με επιστολή του ζητά συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ενώ επιμένουν όσοι ζητούν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Αγκυρα ετοιμάζεται για την πρώτη γεώτρηση τις αμέσως επόμενες βδομάδες ενώ έφτασε και η υπεράκτια υποστήριξη από νορβηγικά πλοία.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αυτοκτονικές οι σκέψεις για λύση δύο κρατών», γράφει πως με αφορμή την 44η μαύρη επέτειο από την εισβολή, το ΑΚΕΛ προειδοποιεί ότι «τυχόν σκέψεις ότι θα ήταν δυνατόν η ε/κ κοινότητα να δεχθεί ή να συμβιβαστεί σιωπηρά με μια λύση δύο κρατών είναι επικίνδυνες και αυτοκτονικές». Αλλού γράφει ότι συνεπικουρούμενη από την ΟΕΒ και τον Αρχιεπίσκοπο, η κυβέρνηση προχωρεί με σχέδιο ώστε να υποβαθμίσει και να πλήξει τη δημόσια εκπαίδευση, καταγγέλλει το ΑΚΕΛ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Δήμαρχος Δερύνειας παρουσίασε στοιχεία της ΕΕ και της JCC που καταρρίπτουν τα επιχειρήματα της ΕΔΕΚ για τα οδοφράγματα.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Σύλληψη σοκ του πατέρα της μικρής Ζωής», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Ινδός πατέρας της μικρής Ζωής η οποία είχε νοσηλευτεί το 2013 στο Ισραήλ μετά από παρέμβαση του τότε Υπουργού Υγείας, έχει συλληφθεί για δεύτερη φορά στην Πάφο σε συνθήκες τις οποίες η δικηγόρος του χαρακτήρισε σοκαριστικές. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τέλεσε χθες στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Μάνας των Αγνοουμένων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πυροσβεστική κατάφερε μέχρι αργά το απόγευμα χθες να ελέγξει τη μεγάλη πυρκαγιά βορειοδυτικά της Γερμασόγειας, στη Λεμεσό.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα «Προστάτης των προδοτών!», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «βαφτίζει ‘διχόνοια’ την προδοσία του πραξικοπήματος της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’, που έδωσε την αφορμή στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο!». Αλλού γράφει ότι χουντικοί και οι ΕΟΚΑβητατζήδες που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία «δεν ανησυχούσαν» ακόμη και όταν τα τουρκικά αποβατικά απέπλευσαν από το λιμάνι της Μερσίνας με κατεύθυνση την Κύπρο. Σε άλλο θέμα, επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές, γράφει ότι στο Υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν οδηγίες από τον πολιτικό προϊστάμενο και οι τεχνοκράτες καταστρώνουν σχέδια αύξησης των εσόδων του κράτους από έμμεσες αλλά και άμεσες φορολογίες.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
20/07/2018 08:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: