Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό ενόψει των αυριανών επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ, απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δεσπόζει στα κύρια θέματα των κυριακάτικων εφημερίδων.

Προβάλλονται επίσης το νέο στρατηγικό δόγμα Αθήνας – Λευκωσίας, το ενδεχόμενο οι Τούρκοι, όταν θεωρήσουν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, να καλέσουν τους Ε/κ ιδιοκτήτες της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου να επιστρέψουν, το «περίεργο deal» του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου και το κατά πόσον τα στοιχεία που δείχνουν την Κύπρο στην χαμηλότερη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τα ποσοστά αυτοκτονιών αντανακλούν την αλήθεια.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Περίεργο Deal» γράφει ότι τρόπους απεγκλωβισμού από μια πράξη-συμφωνία του προηγούμενου ΔΣ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου διερευνά το νυν ΔΣ αφού θεωρεί ότι η συμφωνία έχεις σκιές και δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του ιδρύματος. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο βρίσκεται ήδη η Τζειν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει αύριο τις πρώτες συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την πρώτη προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό μετά από ένα χρόνο πλήρους στασιμότητας. Αλλού προβάλλει δήλωση του Δημάρχου Λευκωσίας ότι τα έργα στην Πλατεία Ελευθερίας θα ολοκληρωθούν πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι πιστεύουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Όλα παίζονται στην Άγκυρα», αναφέρεται στις αυριανές χωριστές συναντήσεις της Τζειν Χολ Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, και ότι η πιο κρίσιμη επαφή της Λουτ θεωρείται αυτή της Τουρκίας, κυρίως γιατί θα ξεκαθαρίσει κατά πόσον η Άγκυρα έβαλε πλώρη για αλλαγή της μορφής λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που ετοιμάζει το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι πολίτες θα πρέπει να μαζεύουν ξεχωριστά τα οργανικά από τα σύμμεικτα σκουπίδια. Αλλού η εφημερίδα προβαίνει σε ανάλυση των μεριδίων των παροχέων τηλεπικοινωνιών την τελευταία 10ετία με αφορμή την εξαγορά της ΜΤΝ από τη Monaco Telecom.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Κυπριακό μέσω του αερίου» και γράφει ότι η Τουρκία θα επιδιώξει τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, μεταθέτοντας ενδεχομένως το ορόσημο του Σεπτεμβρίου για τις διεργασίες λύσης του Κυπριακού για τον Νοέμβριο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δέντρα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής ιστορίας του τόπου και προσθέτει πως μέχρι το τέλος του 2017 έχουν ανακηρυχθεί σε διατηρητέα 115 μεμονωμένα δέντρα, που χρονολογούνται σε πολλές δεκαετίες και εκατονταετίες. Αλλού αναφέρεται στο νέο Δημαρχείο Λευκωσίας το οποίο μετά από εργασίες 17 χρόνων έχει ολοκληρωθεί και αρχίζει τη λειτουργία του.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Συλλογικότητα για τη διαχείριση του Κυπριακού», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διαμήνυσε πως εάν θα γίνουν συλλογικοί χειρισμοί στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να ακούσει και τις απόψεις των κομμάτων. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη με την Μάγδα Φύσσα, τραγική μητέρα του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε το 2013, η οποία δηλώνει πως δεν είναι μόνο ο δολοφόνος του υιού της, αλλά και το ποιος όπλισε το χέρι του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζοντας μια αντιεκπαιδευτική αντιπαιδαγωγική πολιτική βάλθηκε να αποδομήσει ό,τι χτίστηκε στην παιδεία την περίοδο 2006-2013.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στην ΕΕ», αμφισβητεί το κατά πόσον τα στοιχεία που κατατάσσουν την Κύπρο στην χαμηλότερη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τις αυτοκτονίες, αντανακλούν την αλήθεια, αφού τα θέματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την πρόεδρο του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γεωργία Παναγιώτου, ενδεχομένως να προκαλούν την καταγραφή αυτοκτονιών ως κάτι άλλο, λόγω του φόβου ότι η Εκκλησία δεν θα πραγματοποιήσει την κηδεία. Αλλού προβάλλει τους «Ολυμπιακούς Αγώνες στην λάσπη» που διεξάγονται στη Θάλασσα Βάντεν και γράφει ότι εκατοντάδες αθλητές έλαβαν μέρους στους ολυμπιακούς της λάσπης κατά την άμπωτη στο Μπουνσμπετέλ της βόρειας Γερμανίας. Αλλού αναφέρεται στις επαφές που αρχίζει αύριο στη Λευκωσία η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέο στρατηγικό δόγμα Λευκωσίας – Αθήνας» γράφει ότι σε τροχιά υλοποίησης ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού προς ενίσχυση του αμυντικού άξονα των δύο χωρών, βρίσκονται Κύπρος και Ελλάδα. Αλλού αναφέρεται σε παιχνίδι Αθήνας – Μόσχας για γερά νεύρα και γράφει πως οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος με την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης να θεωρείται επιβεβλημένη δεδομένων των προσπαθειών διείσδυσης στην ΕΥΠ, μέσω απόπειρας χρηματισμού, αλλά και για ανάλογες κινήσεις επηρεασμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του νέου Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας Στίβεν Λίλι, ο οποίος σημειώνει πως αν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να υπάρχει καλή προετοιμασία για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Διχάζουν τη Βασιλεύουσα», γράφει στο κύριο της θέμα πως οι Τούρκοι όταν κρίνουν πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα καλέσουν τους Ε/κ ιδιοκτήτες της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου να επιστρέψουν και να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους, αναγνωρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ψευδοκράτος, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα χωρίς λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ξεκινούν τον Αύγουστο οι δημόσιες ακροάσεις για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Αλλού γράφει ότι ένας στους τέσσερις πολίτες πιστεύουν πως δεν θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες εάν η Τουρκία επιμένει στη θέση της για παραμονή στρατευμάτων και εγγυητικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
22/07/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: