Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η καταδίκη της αποφράδας ημέρας του πραξικοπήματος, το Κυπριακό και οι διεργασίες ενόψει της ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, η κατάταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) και το θέμα των πειθαρχικών διώξεων υπηρεσιακών για το θέμα των ΟΕΔΑ που ζητά ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, είναι τα κύρια θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δαπάνες Σκανδιναβίας, Αποτελέσματα Ρουμανίας» γράφει ότι με βάση τις τελευταίες διεθνείς εξετάσεις (PISA) η Κύπρος καταλαμβάνει ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ την τελευταία θέση στην εκπαίδευση την στιγμή που έχει τις μεγαλύτερες δαπάνες. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε όπως Τουρκία και Τ/κ αλλάξουν νοοτροπία και μυαλά στο Κυπριακό. Σε άλλη είδηση με αφορμή το Μουντιάλ γράφει ότι ο αρκούδος Μπούγιαν, που ζει σε ζωολογικό κήπο στη Σιβηρία, έπεσε έξω στις προβλέψεις του, αφού επέλεξε να φάει από το καρπούζι με τη σημαία της Κροατίας, ενώ το παγκόσμιο κύπελλο κατέκτησε η Γαλλία.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω τον τίτλο «Συγκάλυψη πολιτικών ευθυνών από Οδυσσέα» και γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζητά διώξεις υπηρεσιακών, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις άχρηστες ΟΕΔΑ. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι κοινοβουλευτικό κόμμα, το ΕΛΑΜ, προσήλθε χθες στην επετειακή συνεδρία της Βουλής για το πραξικόπημα και την εισβολή χωρίς τη διάθεση να αναγνωρίσει ένα από τα δύο γεγονότα που μνημόνευε η συνεδρία. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε χθες την Τουρκία και την τ/κ κοινότητα να αλλάξουν νοοτροπία.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κρίσιμη ενημέρωση στον ΟΗΕ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι κρίσιμη μέρα όσον αφορά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο θα είναι η αυριανή, αφού θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για επαφές. Αλλού γράφει ότι 44 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 με την Κυβέρνηση, Βουλή και τον κυπριακό λαό να τιμούν όλους όσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το Δημαρχείο Λευκωσίας, η ανέγερση του οποίου άρχισε πριν από 17 χρόνια, τελειώνει και η μετακόμιση είναι θέμα μηνών.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Διαφορετικές οι αναγνώσεις για Κυπριακό» και γράφει ότι το Κυπριακό, στις διαστάσεις και στις αναγνωρίσεις της κάθε πολιτικής δύναμης, κυριάρχησε χθες, ημέρα κατά την οποία λαός και πολιτεία τίμησαν τους ηρωικούς νεκρούς της Αντίστασης, καταδικάζοντας – με θλιβερές εξαιρέσεις – την προδοσία σε βάρος της τόπου και του λαού μας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Γαλλία κατέκτησε το Μουντιάλ για 2η φορά στην ιστορία της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στηρίζει εκ νέου Χαμπιαούρη και ζήτησε τερματισμό των δημοσίων δηλώσεων, νηφαλιότητα και προβληματισμό για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Παιδείας.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
16/07/2018 07:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: