Η Αμερική αποφάσισε να στηρίξει τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ: Δέχονται “εθνικιστική πολεμική”…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Την στήριξη του Λευκού Οίκου, για την υλοποίηση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» προσέφερε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαικ Πενς στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Η απόφαση για τα τηλεφωνήματα είναι «πολιτική πράξη» τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας και έχει στόχο να δείξει την πλήρη αμερικανική υποστήριξη των δύο ηγετών στο εσωτερικό των χωρών τους, καθώς στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν «εθνικιστική πολεμική».

Ο κ. Πενς συνεχάρη τους δύο ηγέτες για τη συμφωνία, η οποία θεωρείται στην αμερικανική πρωτεύουσα ως κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση.

  • Ο κ. Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία για να θέσει τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Εικάζεται ότι έθεσε και το θέμα της φυλάκισης των δύο στρατιωτικών και ζήτησε τη βοήθεια του Λευκού Οίκου για την απελευθέρωσή τους. Ως γνωστόν, ο κ. Πενς εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για την απελευθέρωση των Αμερικανών υπηκόων που φυλάκισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροεδρίας για το τηλεφώνημα στον κ. Τσίπρα, δεν υπάρχει αναφορά για τη «Μακεδονία». Αντιθέτως ομιλεί για τη συμφωνία με τα Σκόπια. Στην ανακοίνωση για τη συνομιλία με τον κ. Ζάεφ η ανακοίνωση αναφέρεται στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

  • «Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του, «συγχαίρει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ιστορική συμφωνία με τα Σκόπια για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος του ονοματολογικού».

Η Αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ “έστρωσε το χαλί” για τα Σκόπια, αλλά μόνο αν υπάρξει λύση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροεδρίας, ο κ. Πενς τηλεφώνησε για να εκφράσει την αμερικανική στα προσεχή βήματα που αφορούν την επιτυχημένη εφαρμογή και υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πενς συζήτησαν και το θέμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Σημειώνεται ότι:

  • «(Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς) επαίνεσε την ηγεσία και το θάρρος του πρωθυπουργού Τσίπρα στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας, η οποία θα ενισχύσει την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής».

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνεται στην ανακοίνωση, συζήτησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, ιδίως ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Ζάεφ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων.

Τονίστηκε ότι:

  • «(Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς) εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια πορεία προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019 και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», σημειώνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροεδρίας.

Σημειώνουμε ότι η αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσινσον ανέφερε χθες ότι η Δυτική Συμμαχία θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική ανοικτών θυρών, σημειώνοντας ότι θα επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης της ΠΓΔΜ, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα, και θα στηρίξει τις επιδιώξεις της Γεωργίας και της Ουκρανίας να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Σε ενημέρωση της στους Αμερικανούς δημοσιογράφους, είπε συγκεκριμένα:

  • “Θα τονίσουμε επίσης την πολιτική “ανοικτών θυρών” που έχει το ΝΑΤΟ για νέα μέλη και η “ανοικτή θύρα” που θα μπορούσε να επιτευχθεί σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, είναι να επιτρέψουμε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη αυτής που υπήρξε η πρώην πΓΔΜ – Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με συγχωρείτε. Να ξεκινήσει η ένταξη μόλις ολοκληρωθούν τα πάντα με τη “Μακεδονία” και την Ελλάδα όσον αφορά το όνομα που θα είναι η Βόρεια Μακεδονία”.

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ: Τα συγχαρητήρια του Μάικ Πενς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: