Η Άγκυρα επιβεβαιώνει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά του συστήματος Patriot




Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας TRT επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot. Η πρόταση έγινε από το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ως εναλλακτική λύση για να μην αγοράσει η Άγκυρα το ρωσικό σύστημα των S-400, το οποίο όμως έχει ήδη πληρώσει.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου, η κρατική τουρκική τηλεόραση χαρακτηρίζει την αγορά των Patriot καθοριστική γι τους Αμερικανούς στις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η Τουρκία έχει δεχθεί κριτική από την αμερικανική κυβέρνηση και άλλες συμμαχικές χώρες για την αγορά των S-400. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι S-400 θα μπορούσαν να είναι η αντίπαλη δύναμη για τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Ταυτόχρονα η αμερικανική Γερουσία συνεχίζει τις προσπάθειες για να σταματήσει την μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, μέχρις ότου η Άγκυρα αναστείλει αυτές τις αντιαμερικανικές και αντιδυτικές ενέργειες.

Καταπέλτης ο Βαν Χόλλεν για την Τουρκία: Θα δώσει την τεχνολογία των F-35 στους Ρώσους

Το βασικό ερώτημα είναι αν η Άγκυρα ακυρώσει την προμήθεια των S-400 για τους οποίου έχει ήδη καταβάλει στη Ρωσία αρκετά εκατομμύρια και έχει προγραμματιστεί να φθάσουν στην Τουρκία στα τέλη του 2019

Οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Τουρκία τους Πάτριοτς για να ακυρωθεί η συμφωνία για τους S-400

Αναλυτικά το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ αναφέρει:

“Την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ συζητά η Τουρκία με την Ουάσιγκτον σύμφωνα με πηγές της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει το αμερικανικό ΥΠΕΞ σύμφωνα με το οποίο η στήριξη της στρατηγική σχέση των δύο χωρών μπορεί να διασφαλιστεί με τους Patriot.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία συμφώνησε με τη Μόσχα για την αγορά του αντίστοιχου ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400 προκαλώντας τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, ωστόσο η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος το οποίο αναμένεται να φτάσει στη χώρα τέλη του 2019.”

Ο Τραμπ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον δικτάτορα Ταγίπ Ερντογάν: Θέλει να του …μοιάσει

Πηγή: ΚΥΠΕ-Άννα Ανδρέου , TRT 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: