H Μέρκελ θεωρεί ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα απεργάζονται διχασμό της ΕΕ, σύμφωνα με την Handelsblatt




Στη σημερινή έντυπη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt (Χαντελσμπλατ) φιλοξενείται ρεπορτάζ με υπέρτιτλο «Περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ», τίτλο «Νέα οικονομική πολιτική για την Ευρώπη» και υπότιτλο «Η Καγκελάριος Μέρκελ κηρύσσει τη μεταρρύθμιση της ΕΕ σε κεντρικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες. Το συμβούλιο οικονομικών θεμάτων του CDU έχει ήδη έναν κατάλογο αιτημάτων».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη ατζέντα θεμάτων της τελευταίας σύσκεψης του προεδρείου και του διοικητικού συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος προ του διαλείμματος για τις καλοκαιρινές διακοπές. Όπως επισημαίνεται, η Καγκελάριος έχει αφήσει πίσω της μία περίοδο αρκετών εβδομάδων με δραματικές εξελίξεις, που έβαλαν σε κίνδυνο τόσο την συνοχή της Ένωσης CDU – CSU όσο και της ίδιας της κυβέρνησης, προς τις οποίες δεν θα ήθελε να στρέψει πλέον το βλέμμα της.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στην εν λόγω σύσκεψη, η Καγκελάριος Μερκελ κοιτώντας μπροστά, αναφέρθηκε στα θέματα που κατά την άποψή της θα είναι τα σημαντικότερα για το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, όπως το προσφυγικό, ζητήματα κοινωνικής πολιτικής όπως οι συντάξεις, η περίθαλψη και το ύψος των ενοικίων, οι προκλήσεις τεχνολογικής φύσεως που συναρτώνται με την ψηφιοποίηση, καθώς και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και η σημασία τους για την Ευρώπη.

Ειδικά σε αυτό το σημείο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Καγκελάριος επεσήμανε ότι επειδή κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και επίσης η Κίνα απεργάζονται ένα διχασμό της Ευρώπης, καθίσταται ακόμη πιο σημαντική η επίδειξη αποφασιστικότητας. Εκείνο που τόνισε επίσης είναι ότι το ζήτημα δεν είναι η λήψη αποφάσεων μεταξύ των χωρών του πυρήνα της Ευρώπης, αλλά το να διατηρηθεί η συνοχή των 27 κρατών – μελών της, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν μελλοντικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αφορά – κατά το δημοσίευμα – τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, την Ευρωζώνη και τα νέα χρηματοδοτικά μέσα.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι προτεραιότητες της οικονομίας διαφοροποιούνται μερικώς, το Συμβούλιο Οικονομικών Θεμάτων του CDU εκπόνησε κείμενο θέσεων με ‘Κατευθυντήριες γραμμές για μία νέα ευρωπαϊκή, οικονομική πολιτική’, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας και στο οποίο αναφέρεται ότι ‘Τα σημεία της πολιτικής ολοκλήρωσης θα πρέπει να επανατεθούν άμεσα. Η Ευρώπη θα πρέπει αναλογιστεί και πάλι τα στοιχεία που την έκαναν οικονομικώς ισχυρή: αγορά, ανταγωνιστικότητα και επικουρικότητα’.

Ο Τραμπ λέει πως οι ΗΠΑ καλύπτουν το «91% του κόστους» για να είναι ασφαλής η Ευρώπη

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 17/07/2018 19:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: