Για όλα φταίει ο άνεμος! “Σάρωσε” την αξιοπρέπεια, τη λογική, το φιλότιμο και τις ευθύνες…




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ

Η τραγωδία στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά με τους δεκάδες προς το παρόν νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, τους αρκετούς συμπολίτες μας που είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της Αττικής που πιθανά πολλοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν λόγω εσωτερικών εγκαυμάτων και τους πολλούς ακόμη αγνοούμενους έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική ψυχολογική κατάσταση στην Ελληνική κοινωνία με πολλά ερωτήματα.

Ένα μεγάλο “Γιατί” είναι το ερώτημα της κοινωνίας μας. Γιατί έπρεπε αυτή την ιστορία να την πληρώσουμε με τόσους πολλούς νεκρούς; Υπάρχει δικαιολογία; Υπάρχουν υπεύθυνοι της τραγωδίας; Υπήρχε ο ανάλογος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων ώστε να αποφύγουμε την τραγωδία; Γιατί όταν άρχισε η φωτιά στον Νέο Βουτζά δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα διαφυγής των κατοίκων από τους αρμόδιους φορείς της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Δημοτικής αρχής;

  • Όλα τα ερωτήματα και ο απολογισμός των ευθυνών στην περίπτωση της τραγωδίας που ζούμε σήμερα, συνδέεται άμεσα με τη νοοτροπία και τη λογική που επικρατεί από την θέση του υπουργού μέχρι τον τελευταίο κρατικό υπάλληλο και κρίνεται η επιτυχία πάντα από το αποτέλεσμα της όλης επιχείρησης.

Η λογική ότι δεν είναι ώρα για τον καταμερισμό των ευθυνών της τραγωδίας δεν με βρίσκει σύμφωνο, όταν υπάρχουν τόσοι συμπολίτες μας νεκροί και έχουμε ως χώρα πέσει πολύ χαμηλά στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και όχι μόνο, δείχνοντας σημάδια μία ανοργάνωτης χώρας αφού από το αποτέλεσμα προκύπτει δεν έχουμε την ικανότητα να προστατέψουμε τους πολίτες μας. Συνεπώς, δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείσουμε τα μάτια στην απόδοση των ευθυνών όσο ψηλά και αν βρίσκονται, δεδομένου ότι παρόμοια γεγονότα έχουν συμβεί στο παρελθόν και θα ξαναζήσουμε στο μέλλον ίσως και με κάποια άλλη μορφή, όπως σεισμοί, θεομηνίες, επανάληψη φονικών πυρκαγιών, κ.λπ.

Η κύρια αιτία της ολικής καταστροφής είναι η μη ύπαρξη της σωστής οργάνωσης και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων ώστε την κατάλληλη χρονική στιγμή, χωρίς καθυστέρηση να εφαρμόζεται άμεσα η κατάλληλη ενέργεια.  Οι υπεύθυνοι υπουργοί οφείλουν να έχουν μελετήσει τα προβλεπόμενα σχέδια της κάθε περίπτωσης του σχεδίου “Ξενοκράτη” και να δώσουν τις ανάλογες εντολές στους υφισταμένους τους.

  • Αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρχει αρνητικό αποτελέσματα στην όποια επιχείρηση, αυτό σημαίνει ότι κάπου στράβωσε στο δρόμο για πολλούς λόγους το έργο που μας έχει ανατεθεί και επομένως δεν αξιολογήθηκαν σωστά τα υπάρχοντα δεδομένα ως προς την αντιμετώπιση του εχθρού που στην περίπτωσή μας ήταν η φωτιά, ανεξάρτητα από την υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Κύριε Τόσκα που είστε ο υπεύθυνος υπουργός της κυβέρνησης: Αν σας ρωτήσει κάποιος ποια ήταν η αιτία για τα τόσα πολλά θύματα της φωτιάς, τι θα τους απαντήσετε; Ότι φταίει ο άνεμος που είχε μεγάλη ταχύτητα και δεν υπήρχε χρόνος αντίδρασης; Εξηγήστε μας γιατί έπρεπε να πληρώσουμε με τόσους νεκρούς την λογική σας την στιγμή που γνωρίζατε ότι την 23η Ιουλίου οι καιρικές συνθήκες ήταν ικανές να πλήξουν την χώρα.

  • Ποιες ήταν οι γραπτές οδηγίες που δώσατε στους υφισταμένους σας; Αν δώσατε γιατί δεν εφαρμόστηκαν;
  • Γιατί δεν εκτιμήθηκε σωστά ο βαθμός επικινδυνότητας της φωτιάς;
  • Γιατί η Πυροσβεστική υπηρεσία σε συντονισμό με τον Δήμο της περιοχής, το Λιμενικό και την Αστυνομία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα στη εκκένωση των περιοχών σε συνδυασμό με την ταχεία διαφυγή τους από την θάλασσα, για να μην υπάρξουν θύματα;

Η νοοτροπία ότι καθόμαστε στη καρέκλα της εξουσίας για να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της, χωρίς να έχουμε το αίσθημα ευθύνης που μας αναλογεί λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα αναγκαία μέτρα, με την ανάδειξη των προβλημάτων και των αναγκαίων μέτρων πριν του οποιαδήποτε συμβάντος, είναι η κακή νοοτροπία της “καρέκλας” που πληρώνει διαχρονικά ο ελληνικός λαός.

Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για το πολύ κακό ενδεχόμενο που μία φορά πιθανά θα συμβεί και θα προκαλέσει μεγάλη συμφορά στους κατοίκους και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά .

Η αξιοπρέπεια, το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, το φιλότιμο, η λογική, απαιτεί ως ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς της τραγωδίας την παραίτησή σας κύριε Τόσκα τουλάχιστον από πλευράς κυβέρνησης. Οι επιμέρους ευθύνες των υπολοίπων είναι έργο της δικαιοσύνης.

Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

 

Ο όλεθρος της Ραφήνας: Έφτασε η ώρα για τιμωρία του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: