Φτάνει στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ: Κρίσιμες συζητήσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών




Στην Κύπρο φτάνει το Σαββατοκύριακο η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και την Δευτέρα θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ψευδοπρόεδρο, Μουσταφά Ακιντζί

Η Τζέιν Χολ Λουτ θα αποκτήσει πλέον μια προσωπική άποψη επί των θέσεων των δύο πλευρών και στη συνέχεια θα ενημερώσει τον κύριο Γκουτέρες για τι δυνατότητες επανέναρξης του διαπραγματεύσεων. Μάλιστα είτε εκείνη είτε ο γγ του ΟΗΕ θα αποφασίσουν ποιο θα είναι το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων με δεδομένες τις προηγούμενες εξελίξεις στο Κραν Μοντανά.

Θέση την Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν από το σημείο που έφτασαν στο Κραν Μοντανά στη βάση του Πλαισίου που παρουσίασε στα εμπλεκόμενα μέρη ο Αντόνιο Γκουτέρες. Επίσης, για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αυτό που αποφάσισε ο ΓΓ ΟΗΕ πριν ένα χρόνο δεν ήταν ο τερματισμός της συγκεκριμένης διαδικασίας, αλλά διακοπή προκειμένου να δοθεί χρόνος στα μέρη να προχωρήσουν σε μια ενδοσκόπηση και να επανέλθουν με στόχο τη συνέχιση της προσπάθειας.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά κινείται στη λογική της έναρξης μιας νέας διαδικασίας από μηδενική βάση. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα πως οποιαδήποτε προσπάθεια συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν μείνει στο Κραν Μοντάνα σημαίνει εκ προοιμίου αποτυχία. Βασικό ζητούμενο για την τουρκική πλευρά είναι μια διαδικασία η οποία να διεξαχθεί και πάλι σε επίπεδο ηγετών και κοινοτήτων και όχι με την εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων όπως ήταν οι συνομιλίες του Κραν Μοντάνα.

Στη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής, αμφότερες οι πλευρές φρόντισαν να στείλουν μηνύματα, τα οποία είχαν αποδέκτη την Τζέιν Χολ Λουτ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: Philenews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: