Έξαλλος ο δημιουργός της Μαφάλντα: Την προβάλλουν ως πολέμια των αμβλώσεων




Ο σκιτσογράφος Χοακίν Λαβάδο, διάσημος σε μεγάλο μέρος του κόσμου, αλλά με το ψευδώνυμό του, Κίνο, απέρριψε την Πέμπτη την οικειοποίηση της θρυλικής Μαφάλντας του από το κίνημα που εναντιώνεται στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή.

«Δεν το ενέκρινα, δεν αντανακλά τη δική μου θέση», τόνισε ο Κίνο μετά την υφαρπαγή από το κίνημα εναντίον των αμβλώσεων της αναιδούς κόρης που δημιούργησε με το πενάκι του πριν από πενήντα και πλέον χρόνια.

Με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο σκιτσογράφος, ο οποίος αυτή την εβδομάδα έκλεισε τα 86 του, εξήγησε πως «κυκλοφόρησαν εικόνες με τη Μαφάλντα να φοράει μπλε φουλάρι, που συμβολίζει την αντίθεση στον νόμο για τον εθελούσιο τερματισμό της κύησης. Δεν έχω δώσει την έγκρισή μου, αυτό δεν αντανακλά τη δική μου θέση, απαιτώ να αποσυρθούν».

«Πάντα ήμουν πιστός στον σκοπό της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των δικαιωμάτων των γυναικών ειδικά, και τους εύχομαι καλή τύχη στις διεκδικήσεις τους», πρόσθεσε ο Κίνο.

Η εικόνα που δείχνει τη Μαφάλντα, γελαστή, με μπλε φουλάρι, στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «Σώζουμε δύο ζωές», των πολέμιων των αμβλώσεων, φιγουράριζε πλάι σε μια φωτογραφία του Κίνο με λεζάντα την υποτιθέμενη δήλωση του καλλιτέχνη ότι η ηρωίδα του «δεν φοράει πράσινο φουλάρι διότι το χρώμα της είναι το φωτεινό μπλε».

Ο Κίνο διέψευσε επίσης ότι έχει κάνει τέτοια δήλωση.

Το πράσινο φουλάρι είναι από το 2003 στην Αργεντινή σύμβολο της εθνικής εκστρατείας με αίτημα νόμιμες, ασφαλείς και δωρεάν αμβλώσεις.

Το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τον εθελούσιο τερματισμό της κύησης θα εξεταστεί την 8η Αυγούστου στη Γερουσία. Έχει εγκριθεί ήδη από τη Βουλή.

20/07/2018 08:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Ο Σαλβίνι μήνυσε τον Ιταλό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο: Τον είχε αποκαλέσει υπουργό Υποκόσμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: