Έστειλε συστημένες απειλές ο Τσαβούσογλου: Αποκάλυψε συζητήσεις εγγυητριών δυνάμεων




Του Κώστα Βενιζέλου

Την ώρα που η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, πραγματοποιούσε επαφές στη Λευκωσία, η Άγκυρα φρόντισε να στείλει μηνύματά της. Μηνύματα, τα οποία καθορίζουν το τοπίο για τη νέα διαδικασία, όταν και όποτε αρχίσει και ευρύτερα για τους σχεδιασμούς της στην Κύπρο και την περιοχή.

Πρώτο, προχώρησε σε παράνομες ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού σε θαλάσσια έκταση που βρίσκεται εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και που φτάνει μέχρι και 20 ναυτικά μίλια από τον Ακάμα. Καλύπτει, επίσης, μεγάλη έκταση των τεμαχίων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Η παράνομη Notam 0760/18  εκδόθηκε αργά το βράδυ την περασμένη Κυριακή, για ασκήσεις χθες και σήμερα. Ταυτόχρονα, με  δύο Notams προανάγγειλε για χθες αεροπορικές ασκήσεις, με και χωρίς πυρά, βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου.

Δεύτερο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πήγε στα κατεχόμενα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Λουτ- Ακιντζί, έσπευσε να στείλει συστημένες απειλές.

  • Είπε πως «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινήσει γεώτρηση το Φθινόπωρο θα ξεκινήσουμε κι εμείς».

Έσπευσε να προειδοποιήσει πως «έχουμε κι εμείς πλατφόρμα και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις» ενώ υπενθύμισε  πως «εμποδίσαμε την ΕΝΙ». Έχει δε ενδιαφέρον τα όσα είπε στη συνέχεια σε σχέση με την Ιταλία και την ΕΝΙ.

  • «Τα τελευταία τρία χρόνια λέγαμε στους Ιταλούς και την ΕΝΙ ‘μην μπείτε εδώ, δεν θα το επιτρέψουμε εάν δεν τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς’.»

Τρίτο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως οι λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις έχουν αρχίσει ανεπίσημες συζητήσεις.

  • «Αρχίσαμε ως εγγυήτριες χώρες να συζητάμε με ανεπίσημο τρόπο τί θα κάνουμε από δω και πέρα, ποια βήματα θα κάνουμε, τί πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις. Συζητούμε και με τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέβασε στο τουίτερ φωτογραφία από το προχθεσινό δείπνο εργασίας και έγραψε ότι με τον κατοχικό ηγέτη αντάλλαξαν απόψεις «για την εγκαθίδρυση μιας ρεαλιστικής λύσης δίκαιης, βιώσιμης που θα εγγυάται το μέλλον και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων». Τι εννοεί με αυτά ο Τσαβούσογλου; Μια λύση κομμένη ραμμένη στα μέτρα του καθεστώτος Ερντογάν.

Με αυτά τα δεδομένα το Κυπριακό βαδίζει προς μια νέα διαδικασία. Μια προσπάθεια από τα ίδια. Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά επιδιώκει να ελέγξει πλήρως το νησί, γεωστρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά. Κι όλα αυτά με φόντο το φυσικό αέριο, που είναι ψηλά, πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Άγκυρας.

Στη Λευκωσία, αιθεροβάμονες αναμένουν την έκθεση της κ. Λουτ παρέα με τα ασκούμενα μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ψεκάστε, σκουπίστε,τελειώστε από τη Λουτ: Φοβικά σύνδρομα στη Λευκωσία έχουν “τσιμεντώσει” πολιτικές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: