Έστειλαν το «Μπαρμπαρός» για να… ξεμουδιάσει λίγο: Πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι Τούρκοι




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» επανήλθε στην περιοχή. Προφανώς για να… ξεμουδιάσει. Η σύντομη παρουσία του σκάφους ενδέχεται να συνδέεται με τεχνικές εργασίες, πρωτίστως, όμως, αυτή η κίνηση έχει σχέση με την τακτική που υιοθετεί η Άγκυρα. Την τακτική της επιβολής τετελεσμένων μέσα από την πρόκληση εντάσεων και κρίσεων.

Το άλλο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, που αγοράστηκε για γεωτρήσεις, ο «Πορθητής», παραμένει «δεμένο» στο λιμάνι της Αττάλειας μέχρι να αποφασιστεί η κάθοδός του στην περιοχή. Αυτό, κατά τις εκτιμήσεις, αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.

Η κάθοδος του «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου πραγματοποιείται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, με την αποστολή της κ. Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Η κάθοδος Λουτ δεν επηρεάζει την Τουρκία στους σχεδιασμούς της. Ούτε, βέβαια, όπως διαχρονικά προκύπτει, οι τουρκικές προκλήσεις ενοχλούν τα Ηνωμένα Έθνη.

  • Το επιβεβαίωσε τούτο και το τελευταίο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ενίοτε οι τουρκικές προκλήσεις καταγράφονται στις εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού σε ένα γενικό κεφάλαιο, στο οποίο περιλαμβάνονται «εκκλήσεις προς τις δυο πλευρές» για… καλό κλίμα.

Είναι προφανές πως από το φθινόπωρο, που αναμένεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο πεδίο των ενεργειακών σχεδιασμών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία θα κινείται παράλληλα, δημιουργώντας «ισοδύναμα τετελεσμένα». Αυτό φάνηκε και από την παρεμπόδιση από τουρκικά πολεμικά πλοία, τον περασμένο Ιανουάριο, του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, όταν προχωρούσε προς το τεμάχιο 3. Σε αυτή τη λογική θα κινηθεί σύμφωνα και με όσα εξαγγέλλονται από Τούρκους αξιωματούχους, η Άγκυρα: Της αποτροπής των ενεργειακών μας σχεδιασμών και της εφαρμογή δικών τους.

Η Τουρκία εάν χάσει το τρένο της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ανατραπούν οι ευρύτεροι στρατηγικοί σχεδιασμοί της, που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ρόλου της. Το θέμα με την Τουρκία είναι πως θέλει να διασφαλίσει την υλοποίηση των στρατηγικών της σχεδιασμών διά της επιβολής και όχι μέσα από συμφωνίες, συνεργασίες. Αυτή η νοοτροπία συντηρεί το κλίμα έντασης και παράγει κρίσεις.

Θα είναι δύσκολοι οι επόμενοι μήνες και για το Κυπριακό και για τα ενεργειακά. Η μόνη οδός της αντιμετώπισης της κρίσης είναι αυτή που δεν ακυρώνει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Μόνο με την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματός μας αντιμετωπίζεται η τουρκική επεκτατικότητα. Διαφορετικά θα λειτουργήσει ως αρπαχτικό. Η τουρκική επιθετικότητα αντιμετωπίζεται με τη διαμόρφωση μιας πολιτικής που από-κυπριοποιεί την κρίση.

Εάν η κρίση ξεφύγει από τα στενά όρια της αντιπαράθεσης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, από τις λογικές αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία, τότε υπάρχουν δυνατότητες για ανατροπή του σκηνικού έντασης και επιβολής, που έχει στήσει το καθεστώς Ερντογάν. Το θέμα του φυσικού πλούτου της Κύπρου είναι ευρωπαϊκό και περιφερειακό.

Το ζήτημα της Ενέργειας είναι θέμα που αφορά στην ΕΕ, καθώς έδειξε πως έχει συμφέροντα (ο σχεδιασμός για αγωγό EastMed προς Ευρώπη). Για να έχουν σημασία οι τριμερείς συνεργασίες και να έχουν περιεχόμενο πρέπει να ενεργοποιηθούν και να προταχθεί το προφανές: Η τουρκική επικράτηση, η αποτροπή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει κόστος και σε αυτές τις χώρες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε αιφνιδιαστικά στην κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος Barbaros

Ο Ερντογάν στοχεύει την Κύπρο με το “Barbaros”: Ετοιμάζει γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: