Επιτυχία και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, λέει ο Χρήστος Γεωργίου




Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη, λίγες όμως χιλιάδες ευρώ περισσότερες, μία ακόμα παραγωγή, μαζί με μια άκρως επιτυχημένη διαφημιστική εκστρατεία, είχε ως αποτέλεσμα η φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, που άρχισε την 1η Ιουλίου, να είναι μία από τις πλουσιότερες σε αριθμό παραστάσεων και από τις καλύτερες εισπρακτικά στην ιστορία του θεσμού.

Το Φεστιβάλ διοργανώνουν από κοινού οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) οι οποίοι είχαν θέσει ως στόχο την αριθμητική αύξηση των παραγωγών στις έξι από τις πέντε, που ήταν από το 2015.

Συ συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Θεατρολόγος, Χρίστος Γεωργίου, δήλωσε ότι η αύξηση των παραγωγών «συνεπάγεται και αύξηση του αριθμού των παραστάσεων και επί παραδείγματι πέρσι ήταν 12 και φέτος είναι 14».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για έξι παραγωγές από Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία και Γεωργία, τις οποίες επέλεξε η Επιτροπή Επιλογής του Φεστιβάλ για να συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, η οποία έκανε πρεμιέρα την 1η Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουλίου».

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι «φέτος υποβλήθηκαν 35 προτάσεις, έξι από κυπριακά θεατρικά σχήματα και επιλέχθηκαν δύο, οκτώ από Ελλάδα και επιλέχθηκαν δύο και 21 προτάσεις από 18 χώρες, όπως είναι η Βραζιλία, Νότια Κορέα, Αίγυπτος, Ιράν, Αρμενία, Ρωσία, ΗΠΑ, Αυστρία, Σλοβενία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γεωργία, Ρουμανία. Επιλέγηκαν δύο»

Εξήγησε ότι «η επιλογή γίνεται βάσει του ποιοτικού επιπέδου του θεατρικού σχήματος, της συμμετοχής σημαντικών καλλιτεχνών στην παραγωγή, της σκηνοθετικής προσέγγισης, του ενδιαφέροντος του κοινού για να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη παράσταση, καθώς και το κόστος παρουσίασης της εν λόγω παραγωγής».

Η Επιτροπή Επιλογής απαρτίζεται από δύο εκπροσώπους των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, δύο εκπροσώπους του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, έναν εκπρόσωπο του ΚΟΤ και δύο αριστίνδην μέλη.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργίου είπε ότι από το 2013 ο προϋπολογισμός για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ μειωνόταν χρόνο με το χρόνο οπόταν και αποτέλεσε ευχάριστη εξαίρεση η φετινή χρονιά κατά την οποία υπήρξε αύξηση της τάξης των 20 χιλιάδων ευρώ της χορηγίας των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, καθώς και του ΚΟΤ.

Ο ίδιος θεωρεί σημαντικό και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και, συγκεκριμένα από το 2013, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ αποφάσισαν όπως έχουν χαμηλές τις τιμές των εισιτηρίων και συγκεκριμένα στα 10 ευρώ το κανονικό και 5 ευρώ το μειωμένο.

«Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους θεατρόφιλους να παρακολουθήσουν όσο το δυνατό περισσότερες παραστάσεις και πραγματικά βλέπουμε τους θεατές να μην επικεντρώνονται σε μία παραγωγή, αλλά να παρακολουθούν περισσότερες, ακόμη και όλες», είπε ο κ. Γεωργίου.

Αναφέρθηκε και στον υποτιτλισμό, ο οποίος εφαρμόστηκε σε όλες τις παραστάσεις και συνέβαλε στην αύξηση των θεατών.

Όπως είπε ο Χρίστος Γεωργίου, «οι ελληνόφωνες παραστάσεις έχουν υπότιτλους στην αγγλική γλώσσα και οι μη ελληνόφωνες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, κάτι που δίνει την ευκαιρία και την ευχέρεια σε θεατές από την Κύπρο και από το εξωτερικό να παρακολουθήσουν παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος».

Ανέφερε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μία αύξηση των ξένων επισκεπτών που παρακολουθούν παραστάσεις του Φεστιβάλ, που κυμαίνεται από 12% μέχρι και 15% στο συνολικό αριθμό των θεατών».

Εξέφρασε, επίσης, την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι «η συνολική αύξηση πώλησης των εισιτηρίων από το 2013 μέχρι και το 2017 φτάνει το 118%» κάτι που ο κ. Γεωργίου αποδίδει «στην εξαιρετικά επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια και προώθηση του Φεστιβάλ από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη».

Έγινε επίσης κατορθωτό να προσέλθουν στα αρχαία θέατρα νέοι από την ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 30 χρόνων «που είναι άτομα στα οποία πρέπει να επενδύσουμε και τα οποία πρέπει να εκπαιδεύσουμε να αγαπούν την τέχνη και το θέατρο γιατί αυτοί θα κληθούν να το στηρίξουν και να το υποστηρίξουν στο μέλλον», είπε ο Χρίστος Γεωργίου.

Ερωτηθείς για τη μη συμπερίληψη της Λάρνακας και της ελεύθερης Αμμοχώστου στο πρόγραμμα των παραστάσεων, ο κ. Γεωργίου είπε ότι απώτερος σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος όταν ξεκίνησε το 1997 ήταν να δίνονται παραστάσεις στα αρχαία αμφιθέατρα και δη στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου.

Μετά προστέθηκε το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου ως ένας ακόμη αρχαίος χώρος και μάλιστα μεγαλύτερος και τα τελευταία χρόνια εντάξαμε αρχικά το «Αμφιθέατρο Μακαρίου του Γ’ – Σχολής Τυφλών» και αργότερα «Το Σκαλί» στην Αγλαντζιά λόγω της αριθμητικής ποσότητας των θεατών και επειδή η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου.

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, «έγιναν παραστάσεις σε Λάρνακα και Αμμόχωστο πριν από περίπου οκτώ με δέκα χρόνια και ήταν παραστάσεις κατά κύριο λόγο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στο Φεστιβάλ».

Ωστόσο, «δυστυχώς, από το 2014 και εντεύθεν, ο ΘΟΚ, δεν συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με την καλοκαιρινή παραγωγή του, είναι όμως κάτι το οποίο συζητάμε με τον ΘΟΚ για συνεργασία στις επόμενες διοργανώσεις», συνέχισε ο κ. Γεωργίου.

Είπε ότι «είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι και που συζητήθηκε ήδη πριν από μερικούς μήνες σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων ΘΟΚ και Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου».

Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
————————————–

Ερωτηθείς για τη διεξαγωγή του Συμποσίου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος κάθε διετία, ο κ. Γεωργίου είπε ότι το 2018 είναι έτος διοργάνωσής του και θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Νοεμβρίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία με θέμα: «Οι εμφύλιες διαμάχες στο αρχαίο δράμα».

Πρόσθεσε ότι «το Συμπόσιο είναι ανοικτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, ενώ έχουν προσκληθεί και αναμένεται να συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί από την Κύπρο, κυρίως όμως από το εξωτερικό, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στη θεματική του Συμποσίου και θα αναπτύξουν τις εισηγήσεις τους επί του θέματος».

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες βδομάδες από τους συνδιοργανωτές, που είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Καταλήγοντας ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου απέτισε φόρο τιμής «στον μεγάλο Θεατράνθρωπο και πρωτεργάτη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, Νίκο Σιαφκάλη, ο οποίος σε καιρούς δύσκολους με νύχια και με δόντια κατάφερε το Φεστιβάλ να αντέξει στο χρόνο και να καταστεί θεσμός».

ΚΥΠΕ – Αργυρώ Αγγελίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
17/07/2018 14:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: