Επιστολή Κυπρίων του Λονδίνου σε Βρετανό βουλευτή που στηρίζει τις πτήσεις προς κατεχόμενα




Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Βρετανό βουλευτή και πρώην υπουργό Ίαν Ντάνκαν Σμιθ απηύθυναν 17 ψηφοφόροι της εκλογικής περιφέρειάς του, από κοινού με τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστο Καραολή.

Η διαμαρτυρία ακολουθεί τη δημόσια υποστήριξη που παρείχε ο Συντηρητικός πολιτικός στο αίτημα για έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ βρετανικών αεροδρομίων και του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

Ο κ. Ντάνκαν Σμιθ, που εκπροσωπεί την περιφέρεια Chingford and Woodford Green στο βορειοανατολικό Λονδίνο, μιλούσε κατά τη διάρκεια πρόσφατου τουρκοκυπριακού πολιτιστικού φεστιβάλ στο Enfield του βορείου Λονδίνου. Στη διάρκεια του φεστιβάλ ανακοινώθηκε επισήμως η έναρξη εκστρατείας υπέρ των απευθείας πτήσεων μεταξύ Βρετανίας και κατεχομένων.

Στην επιστολή οι ψηφοφόροι της περιφέρειας του κ. Ντάνκαν Σμιθ χαρακτηρίζουν τη θέση του «απαράδεκτη», επισημαίνοντας ότι οι απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα είναι παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζουν στον Βρετανό βουλευτή ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, παραθέτοντας μάλιστα τη θέση που είχε διατυπώσει κατά της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους το 1983 η Μάργκαρετ Θάτσερ προς τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Εβρέν.

Καλούν επίσης τον βουλευτή τους στη συνάντηση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου στις 10 Ιουλίου και ζητούν συνάντηση μαζί του και με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, ώστε να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής σχολίασε: «Αυτή την κρίσιμη στιγμή, όταν οι προσπάθειές μας θα έπρεπε να επικεντρώνονται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την εκστρατεία να επανέρχεται στο προσκήνιο και να υποστηρίζεται από λίγους παράγοντες του βρετανικού κοινοβουλίου».

Η βρετανική κυβέρνηση και το Εφετείο, πρόσθεσε, έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους επί του ζητήματος, δηλαδή ότι οι απευθείας πτήσεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα παραβίαζαν τη Σύμβαση του Σικάγου (περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας) και θα αντίκειντο στις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Δημοκρατίας της Κύπρου. «Εμείς υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση – όποιος θέλει να πετάξει απευθείας προς την Κύπρο μπορεί να χρησιμοποιεί τις νόμιμες πύλες εισόδου στη Δημοκρατία», κατέληξε.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο 03/07/2018 15:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: