Ξεκίνησε η «επιχείρηση διάσωσης» των παιδιών στην Ταϊλάνδη: Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα…

A handout photo made available by the Thai Royal Navy on 07 July 2018 shows Thai military personnel inside a cave complex during the ongoing rescue operations for the youth soccer team and their assistant coach, at Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park, Chiang Rai province, Thailand. Operations are underway to safely bring out the 13 members of youth soccer team including their assistant coach who have been trapped in Tham Luang cave since 23 June 2018. EPA, ROYAL THAI NAVY HANDOUT
ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η επιχείρηση για την απομάκρυνση των παιδιών και του προπονητή τους, που έχουν παγιδευτεί εδώ και 15 ημέρες στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, άρχισε σήμερα, ανακοίνωσε ο επικεφαλης της αποστολής διάσωσης.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής προσθέτοντας πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι».

Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο «στις 9 μ.μ.», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, 5 ταϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS).

Η επιχείρηση για τη διάσωση των 13 μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ημέρες «ανάλογα με τον καιρό», δήλωσε επίσης ταϊλανδός στρατιωτικός διοικητής.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τα σωστικά συνεργεία προχώρησαν χθες το βράδυ στην εκκένωση της περιοχής γύρω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη όπου 12 αγόρια και ο προπονητής τους παραμένουν εγκλωβισμένα, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί μια «επιχείρηση διάσωσης».

«Αξιολογώντας τώρα την κατάσταση, είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε την περιοχή για την επιχείρηση διάσωσης», είπε στο μεγάφωνο ο αστυνομικός διοικητής της Μάε Σάι, ο Κομσάν Σα Αρντλουαν. «Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται με την επιχείρηση διάσωσης, παρακαλούμε να απομακρυνθείτε άμεσα από την περιοχή».

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς μαύρα σύννεφα βροχής μαζεύονταν πάνω από τα βουνά στα βόρεια της χώρας νωρίς την Κυριακή, αυξάνοντας ενδεχομένως τους κινδύνους στο σπήλαιο όπου οι διασώστες εξακολουθούν να δίνουν «μάχη με το νερό και το χρόνο» για να σώσουν τα 12 παγιδευμένα αγόρια και τον προπονητή τους.

Έπειτα από μια σχετική περίοδο ξηρασίας, νέες καταρρακτώδεις βροχές μπορεί να φέρουν πίσω το έργο των σωστικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την απάντληση των υδάτων από τη σπηλιά.

Το δελτίο καιρού από τον ιστότοπο Weather.com προβλέπει καταιγίδες που θα ξεκινήσουν την Κυριακή και την Δευτέρα με την κακοκαιρία να αναμένεται να διαρκέσει για τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες.

Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ένας πρώην κυβερνήτης της επαρχίας, που ηγείται των προσπαθειών, τόνισε ότι η «κατάλληλη η στιγμή» για τη διάσωση μπορεί να έρθει στις επόμενες δύο ή τρεις μέρες.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη με το νερό και το χρόνο», τόνισε σε δημοσιογράφους.

08/07/2018 04:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ταμ Λουάνγκ, Thailand

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal