Eπανέναρξη διαλόγου στην βάση των 6 σημείων του Κραν Μοντάνα, ζητούν αξιωματούχοι




Μηνύματα υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των έξι σημείων που έθεσε στο Κραν Μοντάνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, έστειλαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που παρέστησαν σε ετήσια μνημόσυνα πεσόντων του 1974 σε διάφορες κοινότητες της Κύπρου.

Λύση του Κυπριακού δεν σημαίνει κάτι άλλο παρά τερματισμό της κατοχής και της αυθαίρετης παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομου Προδρόμου.

Εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρώων της Κοινότητας Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτές τις μέρες αναμένεται η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως από την πρώτη στιγμή, από την επαύριο του αδιεξόδου στο Κραν Μοντανά, το ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλουμε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από εκεί όπου διακόπηκε εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας» και να οδηγηθεί ενώπιον των ευθυνών της, είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι μπορεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να απευθύνεται μέσω Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και να ζητά αποχώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης, θεωρώντας «νόμιμη» την τουρκική εισβολή «όμως στην Κύπρο υπάρχει ειρηνευτική δύναμη διότι έγινε πόλεμος κατάκτησης».

Αντλώντας υποστήριξη και συμπαράσταση ανά το διεθνές, επιδιώκουμε να οδηγήσουμε την Τουρκία να δεήσει επιτέλους να διαπραγματευτεί για την ουσία του Κυπριακού, με στόχο μια συμφωνία συμβιβασμού, που όπως είπε, θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Η.Ε, αλλά και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των Αγριδιωτών ανέφερε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τί μας οδήγησε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων με τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας και την προσπάθεια της Τουρκίας να διαγράψει την ιστορία μας.

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν ξεχνάμε πως την ιστορική μας διαδρομή την επηρέασαν και δικά μας λάθη και παραλείψεις. «Δυστυχώς, οι προσωπικές έριδες, τα μίση και τα πάθη, δίχασαν σε διάφορες χρονικές στιγμές το λαό μας με αποκορύφωμα το επάρατο πραξικόπημα που άνοιξε την κερκόπορτα στον βάρβαρο κατακτητή» είπε.

Απηύθυνε τέλος προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι «συνεχίζουμε, με πίστη στο δίκαιό μας, τον αγώνα για μια λύση» που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις.

Στο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων του 1974 στην Κοινότητα Περιστερώνας βρέθηκε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη, εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Γιαννάκη, η Κυβέρνηση, στηριγμένη στις αρχές του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, δηλώνει την αποφασιστικότητά της να εργαστεί εντός του πλαισίου των έξι σημείων, που έθεσε ως βάση για συζήτηση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καθώς, επίσης, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία και την ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Επιδιώκουμε μια λύση που να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών» ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να συμβιώνουν ειρηνικά και θα εξασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του, είπε.

Ανέφερε τέλος ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων «έχουμε ως στήριγμα τις παρακαταθήκες των ηρώων μας» αλλά και τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας.

Ενός λεπτού σιγή στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για το πραξικόπημα και την εισβολή

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/07/2018 16:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: